Regeringar bör akta sig som för att bränna sig för att hålla sig med alltför strikta dagordningar för det dagspolitiska harvandet. En regering bör framförallt kännetecknas av ett öppet sinnelag och av en exekutiv vilja att efter bästa förmåga och utifrån sina grundläggande ambitioner och övertygelser ta itu med de problem och händelser som dyker upp under färdens gång. Dagordningar för dagspolitiken - så kallade talepunkter - kan allvarligt skada en regerings exekutiva förmåga.
Dagordningens talepunkter blir lätt en mur mot stora delar av verkligheterna ute i samhället. Regeringen ser det man vill se och det som bedöms vara möjligt att se utifrån det parlamentariska läget. Vilket på längre sikt kan ställa till med allvarliga problem.
Oviljan att öppet vilja se en misskött och klart överdimensionerad invandringspolitiks effekter på snart sagt alla samhällsområden är ett tydligt exempel på talepunktsrelaterade regeringsproblem. Rädslan att bekräfta SD gör att man bekräftar SD med extra allt de luxe. Utöver invandringskritiken i sig så får nämligen de vatten på sin kvarn som talar om en ängslig och tassande politik. Vilket är ett allvarligt hot mot den tillit och det förtroende som välfärdsstaten lever i symbios med. Socialdemokraterna får inte stanna kvar för länge bakom talepunktsmuren med Miljöpartiet. Tiden rör på sig.
På onsdagen röstade en majoritet i riksdagens försvarsutskott ja till att Sverige ska vara öppet för ett eventuellt medlemskap i Nato. Fem partier - från SD och till C - röstade ja. För första gången sitter nu S i minoritet i en avgörande säkerhetspolitisk fråga; med endast V och MP att hålla i handen. För SD innebär beslutet i försvarsutskottet en kursomläggning i akt och mening att städa undan onödiga konflikter inför ett eventuellt samarbete med Moderaterna i regeringsställning. För Centerpartiet innebär beslutet i utskottet en blinkning om att SD visst kan få ha ett stort inflytande på politiken. För Socialdemokraterna innebär utskottets beslut en varningsklocka.
Centerpartiets ledning har under de senaste dagarna även markerat att de inte längre ger sitt stöd till miljöpartiets försök att driva igenom alltmer konstiga och rättsosäkra lagar och regler i invandringspolitiken. Här behövs ett socialdemokratiskt fotarbete om inte grunden - ett bra samarbete med Centerpartiet - för ett fortsatt regerande ska vittra sönder där bakom talepunktsmuren tillsammans med V och MP. Som sagt. Jimmie Åkesson och Annie Lööf visar att tiden rör på sig i politiken.