Lokal midsommarsnaps nästa år?

Det nya förslaget om gårdsförsäljning av alkohol som regeringen hoppas få igenom kan betyda att det blir möjligt att köpa lokalproducerad snaps nästa midsommar. Det är bra så som förslaget är utformat enligt ledarskribenten Anders Jonsson.

Traditionsenligt firande runt midsommarstången i den lilla byn Hjulbäck vid Siljan i Dalarna. Till nästa midsommar kan det vara tillåtet att köpa öl och snaps hos tillverkaren.

Traditionsenligt firande runt midsommarstången i den lilla byn Hjulbäck vid Siljan i Dalarna. Till nästa midsommar kan det vara tillåtet att köpa öl och snaps hos tillverkaren.

Foto: Ulf Palm/TT

Krönika2024-06-23 19:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Midsommar, dans kring stången, små grodorna, sill, öl och snaps. Så var det säkert för många i fredags och kanske även på någon annan dag under helgen.

Nästa år kan det mycket väl vara gårdsinköpta drycker som står på bordet. I alla fall om det går som regeringen tänkt och EU-kommissionen godkänner det. Någon gång i juli kommer det färdiga förslaget som ska öppna för att den som gör öl, vin och sprit ska kunna sälja det hemma på gården.

Villkoret är att försäljningen sker i samband med ett betalt besök. Då blir nämligen försäljningen ett inslag i vad som kan inräknas i besöksnäring. Inköpet görs inte i detaljhandeln. 

Det ska enligt regeringen övertyga EU-kommissionen om att försäljningen inte bryter mot Systembolagets monopol på försäljning av alkoholhaltiga drycker. Det monopolet är ju ett undantag från fri handel som Sverige förhandlade till sig för att säkra Systembolaget när vi gick med i EU. 

Hittills har försäljning av alkoholhaltiga drycker att ta med sig från gården varit förbjudet eftersom det ansetts kunna äventyra Systembolagets monopol. 

Men nu tror regeringen att EU kan godkänna att man får köpa med sig 0,7 liter sprit och tre liter vardera av vin, starköl och andra jästa drycker. Förutsatt att inköpet kombineras med en rundvandring på gården och någon sorts information om tillverkningen. 

Enligt regeringen är det ungefär 600 tillverkare i Sverige som kan sälja sina produkter på tillverkningsstället om förslaget blir verklighet. De får framställa högst 75 000 liter sprit, 400 000 liter jästa produkter upp till tio procent alkohol och 200 000 liter med en alkoholhalt över tio procent.

Det är alltså inga stora producenter som kan öppna butik. Tanken är att den som åker runt i Sommarsverige nästa år och besöker ett mikrobryggeri eller någon av de vingårdar som vuxit upp i södra Sverige ska kunna köpa med sig en flaska eller två. 

Idag kan tillverkaren ha tillstånd att sälja sina produkter för förtäring på plats. Men man får inte ta med sig något därifrån. Det har retat både besökare och producenter.

Om det nu blir möjligt att köpa med sig av dryckerna kan det inte vara hela världen. Som regeringens förslag är utformat kan det knappast hota Systembolagets ställning.

Till midsommar nästa år kan det bli lokalproducerad öl och snaps.