(Texten har uppdaterats)
Det var skarpt, lättsamt, vinklat, underhållande, lärorikt och problematiskt. Den eskalerande klankriminaliteten stod som sig bör i centrum av diskussionen. Sedan många år tillbaka utmanas den demokratiska och civiliserade samhällsordningen hårt och allvarligt av gängkriminaliteten. Ett par, tre regeringar har misskött frågan. Både Reinfeldt och Löfven har varit för rädda för Sverigedemokraterna och givit för mycket makt åt Miljöpartiet i hela det samhällskomplex av invandring, fattigdom, klaner, kriminalitet och utanförskap som nu skakar Sverige.
SD-ledaren Jimmie Åkesson frågade statsminister Stefan Löfven om sambanden mellan invandring på höga nivåer och samhällsproblem som gängkriminalitet. Löfven har ju fastnat i en märklig position där han inte vill medge dessa samband; som "alla" - inklusive universitet och stor och anständig media i hela världen - tämligen odramatiskt har rapporterat om i långeliga tider. "Vore det inte enklast att bara säga att "vi hade fel", frågade Åkesson retoriskt i ett replikskifte med Löfven?
Sett ur ett idealistiskt perspektiv, där vi tänker bort regerandets och Januariavtalets partipolitiska realiteter, så är jag övertygad om att det bästa för Löfven vore att göra precis som Åkesson föreslår. Säga att "vi hade fel och det här blev inte bra och nu ska vi därför göra på ett annat sätt." Statsministern har ju inga problem med att erkänna fel inom andra samhällsområden. Under partiledardebatten tillstod Löfven till exempel att det fanns stora "revor och brister" inom äldreomsorgen och sjukvården. "Därför ska vi nu bygga något bättre och inte återgå till det gamla", sa Löfven.
Hade det inte gått så förbaskat mycket troll och partipolitik i invandringsfrågan så kunde S-ledaren naturligtvis uppvisa samma attityd också på detta område. Vilket jag tror är betydligt mindre farligt för S än att stanna kvar i ett slags konstig förnekelsefas.
Sett från ett tredje håll så är det ju i och för sig heller inte helt fel att S nu liksom låter sig fösas och puffas mot en mer sammanhållen och begriplig politik på det här området. Att visa sig förmögen att ta intryck - istället för att rusa först av alla när pendeln svänger - är inte så tokigt för den som är statsminister. I onsdagens debatt ställde sig Löfven till exempel positiv till att det genomförs en "folkräkning" i Sverige; ett borgerligt/SD- krav med majoritet i riksdagen. "Vi behöver ha koll på befolkningen i landet", sa Löfven i ett replikskifte med M-ledaren Ulf Kristersson. I SVT: s Aktuellt på onsdagskvällen gled Löfven även något närmare en mer vettig och begriplig ståndpunkt i frågan om samband mellan invandring och kriminalitet. Det är bra.