Den politiska pandemieuforin tycks nu definitivt ha lagt sig hos medborgarna. I en förtroendemätning från DN-Ipsos (29/1) visar det sig att andelen som anser att statsministern skött arbetet väl "nästan har halverats sedan i maj och de som ger statsministern underkänt är nu fler än de som ger honom godkänt." Det går neråt för alla som mäts och vägs av DN/Ipsos. Statsepidemiolog Anders Tegnell är vad jag ser den ende som fortfarande har en positiv balans. Fler (54 procent) tycker att han i huvudsak gör ett bra jobb medan 22 procent anser det rakt motsatta.
Pandemin och Coronatröttheten tycks dock inte ha några större partipolitiska effekter. I vart fall inte ännu. Oppositionen har ännu lägre pandemiförtroende än Löfven/regeringen. Viruset bidrar mer till att förstärka och vidmakthålla det allmänna misstroendet i samhället. Vilket i förlängningen sannolikt är ett betydligt allvarligare problem än om det eller detta partiet hastigt går upp eller ner på grund av oväntade händelser och påföljande sjabbel eller skicklighet.
Vad som rör sig under pandemiytan är dock svårt att sia om. Den 25 juni 2020 släppte SOM-institutet vid Göteborgs universitet sin årsrapport "Regntunga skyar". I ett av kapitlen redovisar forskaren Johan Martinsson resultat från institutets nationella undersökningar där en rekordhög andel av medborgarna anser att utvecklingen i Sverige går åt fel håll. Han avslutar sitt kapitel med en framtidsspaning: "Pessimismen fanns där redan innan pandemin. När tiden för isoleringen är över och viruset är besegrat kan det därför vara lite tidigt att hoppas på att vi därmed omedelbart går mot ljusare tider. Om svenska folket har rätt i sina bedömningar angående Sveriges framtid kan vi istället komma ur elden i askan." (Att Martinsson vänt på ordspråket som vanligtvis lyder "ur askan i elden" förstärker allvaret i hans ord. Eld känns faktiskt mer levande och hoppfullt än grå och slocknad aska.)
I DN/Ipsos partipolitiska opinionsmätning för januari står det i stort sett still. Det finns dock en del askgrå inslag för Löfven och regeringen även där. Alltfler (41 procent) tror på en M-ledd regering medan en sjunkande andel (31 procent) tror på en S-ledd regering efter nästa val.
Socialdemokraterna borde anstränga sig än mer för att hitta vägar att bygga ett starkare förtroende på de samhällsområden som på rimliga grunder oroar medborgarna mest: Invandring, sjukvård, kriminalitet. Miljöpartiets kongress i morgon söndag öppnar för en regeringsombildning. Här kan Löfven kanske få in lite glöd i askan?