Lisa Nåbo vill hjälpa S hitta hem om kärnkraften

Idag fredag 4 augusti inleder det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU sin kongress på Louis de Geer i Norrköping.

Lisa Nåbofrån Linköping är ordförande i det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU. Idag fredag inviger hon SSU: s kongress på Louis de Geer i Norrköping.

Lisa Nåbofrån Linköping är ordförande i det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU. Idag fredag inviger hon SSU: s kongress på Louis de Geer i Norrköping.

Foto: Ann-Charlotte Irhede

Krönika2023-08-04 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De unga socialdemokraterna ska bland annat fatta beslut om ett politiskt handlingsprogram för Arbete och ekonomisk rättvisa och En solidarisk och hållbar omställning. 

Polisen Lisa Nåbo från Linköping är ordförande för SSU sedan kongressen 2021. Valberedningen föreslår att hon blir omvald som ordförande fram till 2025. Vad jag förstår kommer hon också att bli vald. Men man vet aldrig. På kongressen 2021 var Lisa Nåbo utmanare till valberedningens kandidat Amalia Rud Pedersen från Göteborg. Lisa Nåbo vann voteringen i ordförandestriden med två rösters marginal. 

SSU är en organisation med långa och brokiga anor. Kongressen som inleds idag påminner inte särskilt mycket om den första socialdemokratiska partikongress som hölls i staden år 1891, ett par år efter partiets bildande. Då var det en hård strid om vägvalet mellan våld/anarkism och parlamentarism. De ledande företrädarna för våldslinjen kom från ungsocialisterna där Henrik Hinke Bergegren var den lysande stjärnan. 

I kongressbesluten från Norrköping 1891 märks att Hinke Bergegren hade stort stöd från ombuden. Kongressen avvisade i och för sig tydligt förslagen om ett samarbete mellan anarkistpartier och Socialdemokraterna. Men "unghinkarna" som Hinke Bergegrens anhängare kallades var så pass många att de tvingade fram en del kompromisser i kongressens skrivna beslut: "Då det socialdemokratiska arbetarepartiet är ett revolutionärt parti, som eftersträvar en grundlig omvälvning av det bestående borgerliga samhället, måste det taga i betraktande möjligheten av att det organiserade våldet kan bli det lidande proletariatets slutliga förlossare." Dessbättre blev det "organiserade våldet" bara en fotnot i partiets historia. Partiet gick tidigt och helhjärtat in för allmän och lika rösträtt och 8 timmars arbetsdag. Vilket grundlade socialdemokratins demokratiska styrka. 

Lisa Nåbos unga socialdemokrater vill hjälpa sitt moderparti ut ur förlamningen om kärnkraft. SSU: s ledning skriver i sitt förslag till beslut att fossilfritt måste gå före förnybart om vi ska klara klimatomställningen och elektrifieringen. Det är bra. 

Under lite mer än 10 år i min ungdom var jag mycket aktiv i SSU. Det var mitt livs universitet på många sätt. Jag fick en chans att redan vid unga år förstå socialdemokratin som rörelse och förhållningssätt. Vilket har fördjupat mitt liv. Så varmt välkomna till Norrköping alla SSU:are. Hoppas ni får en fin kongress!