Socialminister Lena Hallengren kallar regionerna och de ledande statliga myndigheterna till ett krismöte nästa vecka. Bakgrunden är att flera regioner inte klarar av att göra vad de ska när det kommer till testning för Covidsmitta. Regionerna förklarar sina tillkortakommanden med att de "slår i taket" för vad de mäktar med. Det saknas personal för testning, det saknas laboratoriekapacitet där testerna granskas och de klarar inte av att arbeta med smittspårning. Radions Ekoredaktion granskar det svenska testningsmisslyckandet ur ett bredare perspektiv. Ett månadslångt bråk mellan Folkhälsomyndigheten och MSB - myndigheten för samhällsskydd och beredskap - gjorde att testningen av människor med så kallade samhällsviktiga funktioner aldrig kom igång i våras. De statliga myndigheterna lyckades inte bli överens om vilka yrken som var samhällsviktiga. Till slut skickade MSB ut sin egen lista. Den mottogs inte särskilt positivt på motståndarsidan i Folkhälsomyndigheten.
"Jag läste igenom det flera gånger, men jag började skratta. Du måste läsa dokumentet, det är obeskrivligt. De tar upp alla möjliga sektorer och yrkeskategorier. Och då tänkte man att, jaha. Då ska personal stå där och gå igenom en lista på kanske 150 olika yrken, och fråga om man hör till någon av dem för att få ta prov. Alltså, no way!, säger till exempel smiddskyddsläkaren Signar Mäkitalo till Ekot apropå MSB: s lista.
Det är förmodligen inte så mycket att sörja att just dessa testningar inte blev av. Bråket och det långa stillaståendet mitt då pandemin härjade som värst i våras illustrerar dock att de lednings- och styrningsproblem som är uppenbara i många regioner också är minst lika aktuella i den statliga hemisfären.
När det gäller den nu rådande strategin att testa så många som möjligt i hela Sverige så är det dock ingen tvekan om att det är regionerna som är problemet. När de säger att de "slår i taket" så berör det på att taket sitter för lågt. Regionerna kan vara för små och/eller ha för svaga politiska och/eller administrativa ledningar. På många håll har regionerna stora personalbristproblem att hantera vid sidan av alla påfrestningar som Coronan ställer till med. De räcker kort sagt inte till. Taket behöver höjas. Bråken mellan olika nivåer och småpåvar i de offentliga byråkratierna är generande för regeringen. Lena Hallengrens krismöte nästa vecka löser inga långsiktiga problem. Kortsiktigt kan hon dock ta befälet, beordra regioner i behov att använda de statliga upphandlade laboratorierna som finns tillgängliga och att söka statliga och/eller privata partnerskap för att få fart på testning och smittspårning.