En bred grupp av arrangörer - Kvartal, Dagens Arena, Demoskop och Kulturhuset Stadsteatern - har gått ihop om samarbetet "Folkviljan". Onsdagskvällens så kallade "TownHall" möte (ett nordamerikanskt begrepp som vi kanske kan översätta till "Öppet möte") är en del av "Folkviljan." På det öppna mötet har invånarna/väljarna möjligheten att rakt och direkt säga till politiker och andra makthavare vad de anser om saker och ting. Ett slags demokratiskt torg om man så vill. Jag var där.
Nere på Sergels torg firade samtidigt ukrainare i Sverige sitt trettiofjärde år som självständig nation. En självständighet som utsätts för särskilt hårda attacker genom Rysslands sedan ett halvår tillbaka kraftigt utvidgade krig mot Ukraina. "Vi är inga slavar och vi ska aldrig bli slavar", sa Ukrainas ambassadör Andrij Plachotnjuk när han talade på torget.
Sverige har varit en självständig nation så pass länge att vi inte kommer ihåg något annat. Visst sände Rysslands brutala attack på Ukraina en chockvåg genom det politiska ledarskapet i Sverige och annorstädes. Men saken hanterades snabbt och konfliktfritt. På bara ett par månader var vår medlemsansökan inskickad till den västliga försvarsalliansen Nato. Där borde vi förstås ha varit med för länge sedan så beslutet var tämligen okontroversiellt. Och nu - så här mot slutet av valrörelsen - känns det som om kriget aldrig har hänt. Vilket på ett sätt är logiskt. I valrörelsen är det konflikt och skillnad mellan partierna som gäller. Och då är Nato och det nästgårds pågående kriget långt ner på partiernas och mediebolagens önskelistor. För att låna ord av Petter: "Lev nu Dö sen."
Inne i Kulturhuset hade det samlats kanske 350 personer. Demoskop hade valt ut ett antal väljare som ställde frågor om brott och straff till de fem riksdagsledamöterna Andreas Carlson (KD), Tobias Andersson (SD) Johan Forssell (M), Martin Marmgren (MP) och Petter Löberg (S). Väljarna ställde väl i stort samma slags frågor om straff kontra förebyggande insatser som journalister ställer i parti och minut.
Men det blir en annan laddning när den som ställer frågan har en egen tydlig åsikt; skickliga lyhörda politiker lägger sig nära frågeställaren även om de inte delar dennes uppfattning. Det var en lisa för själen att lämna medietjattret en stund för att lyssna på kunniga, resonerande och roliga riksdagsledamöter av kött och blod. Ukrainare som slåss för självständighet och demokrati har något att se fram emot.