Låt oss slippa låtsaslekar om demokrati

Annika Ström Melin är en av mina ledfyrar i politiken. Utan hennes idoga insatser hade det svenska medlemskapet i den Europeiska unionen varit än mer frånvarande i de nationella politiska verkligheterna än vad det nu faktiskt är.

Annika Ström Melin är en ledfyr i politiken skriver Widar Andersson på Folkbladets ledarsida i dag.

Annika Ström Melin är en ledfyr i politiken skriver Widar Andersson på Folkbladets ledarsida i dag.

Foto: TT

Krönika2022-01-04 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ström Melin är en övertygad och insatt vän av samarbetet i Europa. Utifrån den gedigna utsiktspunkten är hennes kritiska synpunkter på EU - och på Sveriges relationer till EU - av särskilt stort värde. Hennes djupa kunskaper om EU ger innehåll och mening åt kritiken. På årets första dag nyttjade Annika Ström Melin sin position som fristående kolumnist på Dagens Nyheters ledarsida för en upplysande och träffsäker krönika om EU: s pågående "framtidskonferens."

Annika Ström Melins tyngsta kritik mot framtidsarbetet i EU riktar sig mot det barnsliga tilltalet i de viktiga frågorna om demokratin i unionen. Det "krävs något annat än digitala plattformar och hejiga men lögnaktiga påståenden om att inlägg på nätet gör att ”framtiden ligger i dina händer”, konstaterar hon i en vass och väl underbyggd formulering i sin kolumn i Dagens Nyheter.

Demokratin är för viktig för att utsättas för låtsaslekar á la digitala utrop till EU: s medborgare om att unionens framtid "ligger i dina händer.". Framtidskonferensen - vars mening och syfte enligt Ström Melin ännu är minst sagt höljt i ett ordrikt dunkel - lanseras på en digital plattform där medborgarna sägs ha makten att säga hur EU ska utvecklas: "På nutida EU-språk heter det att framtidskonferensen ska styras ”bottom-up” och inte ”top-down”, men egentligen begriper nog alla att EU:s vägval inte avgörs av det som skrivs på en digital plattform", slår Annika Ström Melin fast. 

Här finns en viktig diskussion att föra. Självklart bygger EU-samarbetet ytterst på vad regeringarna i de olika medlemsstaterna kan tänka sig att gå med på. Dessa regeringars mandat bygger i sin tur på vad respektive lands väljare har uttryckt i de nationella valen till parlament och riksdagar. Demokratin i EU är således representativ i flera olika led. Den demokratiska länken mellan EU-kommissionen och enskilda medborgare i unionen är däremot knappt imaginär. Vilket inte är ett demokratiskt problem i det här sammanhanget. Men EU: s ledning riskerar att göra det till ett problem genom sina digitala låtsaslekar om hur demokratin fungerar. EU har mycket stor betydelse för Sveriges utveckling och framtid. Annika Ström Melins angelägna kritik visar på behovet av ett mer rakt och verklighetsnära ledarskap i unionen.