Låt oss inte hymla om koranbrännarnas gräddfiler

Sverige är i ett kritiskt och riskabelt läge. De pågående och eskalerande koranbränningarna utmanar vår säkerhet på tre fronter.

Magdalena Andersson och Ulf Kristersson (här på Natoövning i Norge förra vårvintern) bör ta sitt ansvar som normsättande regeringsbärarpartier och se till att sätta stopp för koranbränningarna.

Magdalena Andersson och Ulf Kristersson (här på Natoövning i Norge förra vårvintern) bör ta sitt ansvar som normsättande regeringsbärarpartier och se till att sätta stopp för koranbränningarna.

Foto: TT (ARKIV)

Krönika2023-09-01 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dels försvåras vår väg in i Nato. Dels ökar risken för terrorattentat mot svenskar och svenska intressen. Dels sätts en bild av ett Sverige som politiskt inte förmår att ta tag i problemen och se till att få stopp på provokatörerna som hotar vitala intressen för alla svenskar. 

De båda klassiskt regeringsbärande partierna Socialdemokraterna och Moderaterna har uppenbara svårigheter att komma fram till en gemensam hållning i frågan. Och låt oss inte hymla om orsakerna till koranbrännarnas gräddfil. Både M och S är mer eller mindre beroende av utkantsuppfattningar om muslimer och yttrandefrihet. Det finns liberala och nationella falanger till höger och vänster som hårdnackat och av lite olika skäl motsätter sig varje initiativ som skulle kunna betraktas som begränsningar av yttrandefriheten. Därför har vi fastnat i ett träsk av handlingsförlamning och politiskt käbbel och bråk.

Men Sverige har starkt behov av normsättning i nuet och inför kommande prövningar. Vårt lands läge har förändrats radikalt. Begrepp som "rikets säkerhet" är realpolitik i dagens Sverige. 

Jag har respekt för sverigedemokrater och liberaler som utifrån olika perspektiv och partiintressen ropar Nej och Aldrig till varje förslag om reformer som skulle kunna skapa mer av ordning i det svenska offentliga rummet. Men de svenska låsningarna behöver dyrkas upp. Moderaterna och Socialdemokraterna bör avhålla sig från att grotta ner sig i de här bråken och skärmytslingarna. M och S borde istället förhandla med varandra för att komma fram till ett gemensamt agerande som övriga partier har att förhålla sig till. Både M och S har politisk egennytta av ett sådant förhållningssätt. Frågan behöver redas ut såväl för det nuvarande regeringsarbetet som inför kommande regeringsbildningar. En ny och blockoberoende norm för politikens förhållningssätt till allvarliga säkerhetshot behöver sättas. Ungefär som när Sverige på 1990-talet reste sig ur den ekonomiska krisen genom nya normer för riksdagens budgethantering och överskottsmål och genom Industriavtalets lönenormer. 

Motsvarande partinytta finns att hämta för Sverigedemokraterna och Centerpartiet. Ska SD ta nästa steg i sin tillvaro som stort maktparti så behöver man sätta rikets säkerhet före gamla partilinjer om muslimaversioner per se. Centerpartiets eventuella återkomst som regeringsparti står och faller med förmågan att låta bondförnuftet styra när stora värden står på spel.