Falukurirens politiske redaktör Gabriel Ehrling Perers kommenterar tidningens avslöjande (13maj) om att Nyans sätter upp personer som inte är valbara på sina valsedlar i kommunvalen i Borlänge och Falun. För att kunna väljas in i kommunfullmäktige krävs att man är skriven i den kommunen där man vill väljas.Av de 32 namnen på valsedlarna är det emellertid endast tre personer som är folkbokförda i den kommun där de kandiderar. Partiledaren Mikail Yüksel står på valsedeln i Borlänge men står samtidigt som nummer ett i Stockholms kommun. Länsstyrelsen i Dalarna ställde frågor om de icke valbara namnen på valsedlarna. Enligt Gabriel Ehrling Perers svarade partiledaren Yüksel: "Det här är en strategi som vi använder för att maximera våra röster. (--) Vi har kollat upp det med Valmyndigheten." Förfarandet visar på ett förakt för den lokala demokratin. "Det handlar om en bluff", skriver Gabriel Ehrling Perers. Helt rätt.
I rapporten Välfärdsbrott och otillåten påverkan, skriver Sveriges kommuner och regioner SKR: "Ibland är påverkansförsöken kopplade till välfärdsbrott, ibland till andra beslut som kommunala tjänstemän och politiker fattar. Intervjuerna från tjänstepersoner som arbetar i socioekonomiskt utsatta områden visar att otillåten påverkan från kriminella kan vara närvarande i det dagliga arbetet och leda till självcensur och tystnadskultur" (2021)
I en intervju om arbetslivskriminalitet med Målartidningen (augusti 2021) berättar Lennart Weiss som är kommersiell direktör på fastighetsföretaget Veidekke att man har granskat närmare 30 östeuropeiska bolag i byggbranschen med verksamhet i Sverige. Resultatet: Alla fuskade med sådant som löner och sociala avgifter. "Det blir väldigt svårt för seriösa företag att kunna konkurrera med de som fuskar. I slutändan får det enorma konsekvenser för den svenska byggbranschen. Alla måste fuska för att överleva", säger Weiss till Målartidningen.
I botten av eländesgrytan ligger gangsterkriminaliteten där och puttrar och påverkar de sammansatta vindlingar och relationer som utgör ett samhälle. Det brukar sägas lite nedlåtande att vi har varit "naiva." Jag skulle vilja säga att Sverige har byggts för hederlighet och skötsamhet. Och det tycker jag vi ska fortsätta göra med kraft och klar blick. När normen blir att "alla måste fuska för att överleva" är det redan kört.