Kvinnor och barn tar allt fler av skotten

Jimmy Jansson är kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna Efter ännu en skjutning i fredags kväll då en kvinna och hennes lilla barn skottskadades har socialdemokraten Jansson fått nog.

Krönika 29 augusti 2022 05:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Han uppmanar till ett slags nationell samling: "Jag är så extremt trött på det här tjafset mellan riksdagspartier som egentligen tycker nästan exakt samma sak. (--) Lägg fram ett handlingskraftigt paket som till att börja med ser till att få bort de här personerna från gatorna, se till att man får fem eller tio års fängelse om man springer runt med ett vapen på sig. Jimmy Jansson uppmanar även allmänheten att berätta det de vet om gärningsmännen: ”De ÄR kända. Sluta skydda dem! (Expressen 28/8)

Jimmy Jansson har förstås rätt. Svensk politik har generellt sätt uppvisat en häpnadsväckande inkompetens under alla dessa år då Sverige raskt marscherat upp i toppskiktet i de listor där de mest gangstervänliga och skjutglada länderna jämförs med varandra. Det går inte att säga något annat. Det finns i grunden bara nyansskillnader i det stora hela mellan de tre stora partierna Moderaterna, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna när det gäller hur Sverige ska få stopp på skjutandet. En bra bit över 70 procent av riksdagens ledamöter och Sveriges väljare torde tämligen lätt kunna komma överens om en helt omlagd politik för att under de kommande åren se till att vi tar itu med våldet på allvar.

(Lyssna gärna på podden med Jimmy Jansson från 30/3 2021 här nedan.)

 

Jimmy Jansson och Eskilstunaborna är hårt prövade. Jansson och politikerna i den fina gamla arbetarstaden har verkligen försökt att göra det som står i en enskild kommuns makt att göra när det gäller socialtjänst, boende och skola.Exempelvis har man framgångsrikt förhandlat med Internationella Engelska Skolan för att få till en etablering i närheten av utsatta delar av staden. Företaget är känt för sitt uppskattade fokus på ordning och reda i skolmiljön. Kommunen har försökt ingripa mot att vissa stadsdelar blir överbelamrade med nyanlända invandrare och bidragtagare. 

Men staten har inte stått Eskilstuna och andra kommuner bi. Man har, för att låna ord av Linda Skugge, mer ägnat sig åt det politiska istället för att ihärdigt bedriva en politik på vanligt, hyggligt, arbetande och företagande folks sida mot de krafter som river ner och förstör. Lagar, poliser, fängelser och invandringsregleringar behöver vara hårdare, betydligt fler och mycket stramare. Sverige är i topp i gangstervåldet därför att vi låter det ske. Det finns ingen annan förklaring. Och kvinnor och barn tar allt fler av skotten. Jimmy Jansson har rätt. Sluta tjafsa. 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Brott

Vårdcentral och butiker översvämmade

Vårdcentral och butiker översvämmade
Brott

Polisens oro – fler barn kan hamna i gängens klor

Polisens oro – fler barn kan hamna i gängens klor
Brott

Thornberg varnar för rekord i dödsskjutningar

Thornberg varnar för rekord i dödsskjutningar
Brott

Långa fängelsestraff för skott mot 14-åring

Långa fängelsestraff för skott mot 14-åring
Brott

Polisen förstärker efter gängskjutningar

Polisen förstärker efter gängskjutningar
Visa fler