Jimmie Åkesson har helt ändrat spelplanen för S och C

Manliga arbetare och bönder viker undan för kvinnlig medelklass och invandrare i städer.

Magdalena Andersson och Annie Lööf under radions debatt nyligen. Är det en modern variant av Tage Erlander och Gunnar Hedlund som vi ser på scenen?

Magdalena Andersson och Annie Lööf under radions debatt nyligen. Är det en modern variant av Tage Erlander och Gunnar Hedlund som vi ser på scenen?

Foto: TT

Krönika2022-09-10 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Drottning Elizabeth II lämnade jordelivet på torsdagskvällen. Detta efter mer än 70 år på tronen i Storbritannien. Det är en ofattbar mäktig och definierande institution som nu går i graven. Hon tillträdde i februari 1952. I det svenska riksdagsvalet samma år fick fem partier tillräckligt med röster för att ta platser i parlamentet. Dessa partier är också ett slags institutioner i samhällslivet. (Några likheter i övrigt är svåra att hitta mellan den brittiska drottningen och de svenska partierna. Drottningen uttryckte aldrig en enda åsikt. "Vi har ingen aning om vad hon tyckte", som Ekots legendariska utrikeskommentator Agneta Ramberg lät orden falla i radion (8/9)

De fem partierna har funnits med oss under mer än 100 år. Och de har framträdande roller även i årets riksdagsval som avgörs på söndag kväll den 11 september. Då i valet för 70 år sedan fick Socialdemokraterna 46 procent, Liberalerna 24 procent, Moderaterna 14 procent, Centerpartiet 10 procent och Vänsterpartiet levde upp till sitt dåtida smeknamn "kamrat fyra procent" genom att få just (lite drygt) fyra procent av rösterna. 

Under de här åren i början av 1950-talet regerade Socialdemokraterna och Centerpartiet tillsammans i en koalition. Vilket var ganska lätt. Partierna hade drygt 56 procent och ägde således en trygg majoritet i riksdagen. Idag är sannolikt något liknande på gång. Men nu för tiden samlar S och C bara runt 36 procent av riksdagens mandat. Vilket är lite magert.

Personkemin mellan Magdalena Andersson och Annie Lööf tycks annars vara minst lika god som den sades vara mellan statsminister Tage Erlander och Centerpartiets partiledare Gunnar Hedlund då det begav sig på 1950-talet. På den tiden fanns det också betydande likheter mellan C och S väljare: "Det har betydelse att det är två folkrörelsepartier, det ena med historisk förankring i arbetarklassen, det andra med förankring bland lantbrukare och på landsbygden", sa historieprofessorn Torbjörn Nilsson till DN 2021.

Det där har ändrats av tidens tand. Tidningen Landlantbruk väljarundersökning visar att "28 procent av lantbrukarna skulle rösta på Sverigedemokraterna och 26 procent på Centern."  När det gäller arbetarväljare har SD 27,5 procent medan S har 26,4 procent. (SvD/Sifo)

Men möjligen finns det nya likheter på väljarfronten för S och C? Manliga Arbetare och bönder sjunker undan till förmån för kvinnlig medelklass och invandrare i städer? 

Kort sagt: Medan vi lyser frid över institutionen Drottning Elizabeth II kan det vara så att en svensk partiinstitution med 70 år på nacken är på väg tillbaka igen. 

Här ser vi drottning Elizabeth II på ett lantbruk i samband med firandet av hennes 50 år på tronen 2002.
Här ser vi drottning Elizabeth II på ett lantbruk i samband med firandet av hennes 50 år på tronen 2002.
 
 
 
 
 
 
Läs mer om