Kristersson bör snabbt skicka artilleri till Ukraina

Rysslands anfallskrig i Ukraina har drastiskt förändrat verkligheterna för många människor i Ukraina, i Ryssland och i en mängd andra länder i krigets närhet.

Krönika 16 september 2022 05:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Flera miljoner människor har flytt från Ukraina, ett okänt antal människor har mist sina liv och uppgifter om krigsbrott och terror från de ryska truppernas sida kommer från många källor. I Sverige är krigets effekter betydligt mildare förstås. Energipriserna har drastiskt höjts, vilket till stor del är en effekt av kriget, vi förhandlar om medlemskap i den västliga försvarsalliansen Nato och vårt militära försvar ska raskt förstärkas.

Under den senaste veckan har den ukrainska försvarsmakten plötsligt gått till motoffensiv mot de ryska styrkorna inne i landet. Ukraina har haft stora framgångar och återtagit stora ytor av förlorad terräng och flera byar och städer. Enligt flera källor har ryssarna hastigt och oordnat dragit sig tillbaka från stora delar av Charkivprovinsen i nordöstra Ukraina. De har lämnat stora mängder stridsfordon, ammunition och annat militärt material efter sig när de givit sig av. 

Ukrainas framryckning och militära framgångar har överraskat många militära experter och underrättelsetjänster runt om i världen. Lawrence Freedman är professor emeritus i Krigsvetenskap vid Kings College i London. Jag följer honom - och andra - på sociala medier för att få tillgång till mer och bredare information om utvecklingen i Ukraina. Ett uttalande från honom som cirkulerar flitigt bland krigs- och säkerhetsexperter på nätet är hans ord om vad krig är för något: ”Krig är inte linjära, inte resultatet av en ekvation som räknar kulor och bomber. Krig är känslomässiga saker.” (Översättning Ingmar Nevéus Dagens Nyheter)

Känslan just nu är att Ukraina faktiskt kanske kan vinna kriget. De kaosartade reträtterna och förlusterna sipprar ut i statlig rysk tv. Ett fyrtiotal kommunpolitiker från bland annat Moskva och S:t Petersburg har skrivit på upprop med krav på Putins avgång. Något är säkerligen på gång i den ryska statsapparaten. 

Enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi har inte Ryssland så många "utvägar". Han säger till Sveriges Radio att Ryssland förfogar över en "engångsarmé" som nu är illa åtgången. (14/9) Det är nu viktigare än någonsin under kriget att västmakterna ger militärt stöd till Ukraina. Från Sverige har Ukraina framförallt efterfrågat artilleripjäsen "Archer"; ett världsledande vapensystem. Den nya regeringens första beslut bör bli att bistå Ukraina med de vapen de önskar i den omfattning som är möjligt. Ukrainas sak är vår på alla tänkbara sätt. 

 

 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa