Kristdemokraterna och Liberalerna har nog ett svårslaget rekord

Så är ännu ett maktskiftande sidbyte på gång i Norrköping.
KD och L är jordens salt.
– Hur kommer Jarl och Vikmång att agera i sina nya roller; undrar Widar.

Eva-Britt Sjöberg tillsammans med den ”tillförordnade” gruppledaren Tomas Tekmen var på gott humör efter mötet. Eva-Britt Sjöberg har hållit en mycket låg profil under de tre veckor som striden om makten pågått. Vad händer nu? Blir det Sjöberg eller Tekmen främst? Det var inget som de båda ville beröra med något annat än vänliga leenden.

Eva-Britt Sjöberg tillsammans med den ”tillförordnade” gruppledaren Tomas Tekmen var på gott humör efter mötet. Eva-Britt Sjöberg har hållit en mycket låg profil under de tre veckor som striden om makten pågått. Vad händer nu? Blir det Sjöberg eller Tekmen främst? Det var inget som de båda ville beröra med något annat än vänliga leenden.

Foto: Widar Andersson

Krönika2024-11-25 16:21
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På måndagen samlades fullmäktigepolitikerna för att besluta hur och när det gamla styret skulle gå och den nya ledningen tillträda. Det blev "återremissernas dag" i den folkvalda församlingen. Budget och omval sköts framåt i tiden. Eftersom alla partier utom M och SD röstade på samma sätt så hade oppositionen plötsligt stöd av 49 mandat mot M och SD: s 36 röster.

KD och L har nog ett ganska svårslaget rekord i Norrköpings kommunalpolitiska liv. Få partier torde ha bytt sida så många gånger som vad KD och L gjort under de senaste 15 åren. Fram till 2014 var de båda partierna stadigt förankrade i den borgerligt moderata oppositionsmyllan. Mellan 2014 och fram till 2022 regerade KD och L tillsammans med S och C. Efter valet 2022 gick KD och L med sina ledare Eva-Britt Sjöberg och Reidar Svedahl över till M och SD och bildade en till synes stabil majoritet. Nu i november 2024 är L och KD - med gruppledaren Monica Holtstad, Eva-Britt Sjöberg och den tillförordnade gruppledaren Tomas Tekmen i spetsen - på väg tillbaka till S och C.

Man skulle kunna låna ord från Jesus och hävda att KD och L är "politikens salt". Partier som byter sidor kan förstås ställa till med elände och förfall på olika sätt. Men i det stora hela är politiska sidbyten något som ofta möjliggör utveckling och öppnar upp låsningar. Så var det definitivt då KD, L och C ersatte det tidigare S-samarbetet med Vänsterpartiet och Miljöpartiet som hade gått i stå. Kvartetten som såg ljuset efter valet 2014 hade bra och dynamiska år fram till 2018. Efter valet det året tappade de fyra partierna i Kvartetten stöd och fick bredda sig genom budgetsamarbete med det lilla Miljöpartiet. 

Efter valet 2022 kastade Socialdemokraterna med sin kommunstyrelseordförande Olle Vikmång i spetsen ganska snabbt in handduken. Både M och SD stärkte sin ställning och efter lite krumbuktande hit och dit så anslöt sig KD och L till en Borgerlig samverkan med SD som stödparti. Kommunstyrelseordföranden Sophia Jarl (M) satte fart direkt i sin nya majoritet. SD: s gruppledare Christopher Jarnvall höll ordning på sitt parti som aldrig förr och hälsan tycktes rent allmänt tiga still. Sophia Jarl blev rikskändis när hon utsattes för en yttervänsterattack som "kulturslaktare" av värsta slag. En attack som hon bemötte på ett slagfärdigt sätt. Ekonomin fick draghjälp av sjunkande inflation och räntor och Borgerlig samverkan tog tag i saker och ting. Men en utifrån sett svårbedömd konflikt mellan i huvudsak Eva-Britt Sjöberg och Sophia Jarl/kommundirektören Anna Selander fick samarbetet att skaka. KD och senare också L hoppade av. 

Nicklas Lundström och hans Vänsterparti passade på att få sina femton minuter i strålkastarljuset som "vågmästare" mellan Sophia Jarl och Olle Vikmång. "Det är vi som bestämmer" sa Lundström och fick genomslag i pressen. Klokt nog valde Lundström att inte ställa till med utdraget kaos utan deklarerade snyggt och bestämt att vi "inser och anser att en ny majoritet nu finns i fullmäktige och vi ger den nya majoriteten vårt stöd utan att kräva att ingå i den", sa Lundström.

Den 1 januari ska nya kommunalråd och ordföranden vara på plats. Det ska bli intressant att följa hur Sophia Jarl och Christopher Jarnvall väjer att hantera läget? Samarbetsvilja för kommande eventuella segrar eller konfrontation och bitterhet över upplevda svek? Och naturligtvis; hur ska Olle Vikmång klara balanserandet som ledare av ett minoritetsstyre? Det kan bli en bra tid för politiken.