Kriget slutar då Ryssland förlorar kriget på slagfältet

Joe Biden är en kämpe. Bilderna på USA: s president som vandrar runt i Kiev tillsammans med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj fyllde mig med värme, stolthet och trygghet.

Krönika 22 februari 2023 05:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Hur besöket upplevdes av Ukrainas ledning går nog knappast att överdriva. Joe Biden var där för att visa sitt och USA: s "orubbliga stöd" för Ukraina. Ett bättre besked går inte att få för Ukraina vars armé och befolkning prövas hårt av grannlandet Rysslands brutala anfallskrig som på fredag 24 februari har pågått i ett år. Världen utan USA och utan en kämpande veteran som Joe Biden vore en betydligt ruggigare och farligare plats för oss alla; inte bara Ukraina. Biden trotsar högerpopulisterna och antikrigsvänstern hemma i USA när han låter Stjärnbaneret ge skydd åt det prövade folket i Ukraina. 

Arvid Åhlund på DN: s ledarsida påminner om hur världen ser ut. Ryssland saknar inte stöd: "De har en stor och mycket hängiven vänförening globalt, främst i Latinamerika. Delvis rör det sig om diktaturer som uttryckt mer eller mindre förbehållslöst stöd för Putins invasion: Venezuela, Nicaragua, Kuba. Mer intressanta är regeringarna i de stora ekonomierna: Brasilien, Mexiko, Argentina, Colombia. Alla lutar vänster, alla motsätter sig sanktioner mot Moskva och alla vägrar skicka vapen till Ukraina, trots att Washington erbjudit sig att ersätta dem med nya och bättre. (--) Särskilt oförblommerad är Brasiliens president Lula da Silva. I en intervju förra våren skyllde han i praktiken konflikten på Nato, avfärdade Volodymyr Zelenskyj som ”en skummis” och inskärpte att den ukrainska presidenten var ”lika skyldig till kriget som Putin”. (DN 21/2)

Likt vår egen vänster här hemma sitter många regeringar fast i antiamerikanska, marxistiska och/eller islamistiska villfarelser där USA som "Stora satan" och imperialiststaten självklart är skurken. Utan USA i världen skulle sådana som Lula och Putin vara de som bestämde.

Den polskamerikanska författaren, journalisten och Ryssland/Ukrainakännaren Anne Applebaum var orubbligt tydlig när hon nyligen intervjuades i SVT: s Agenda: "Kriget slutar när Ryssland förlorar kriget på slagfältet. Det finns inga andra alternativ", sa Applebaum. 

Hon har tillsammans med ukrainska journalister besökt områden i Ukraina som befriats från de ryska soldaterna. Den ryska militärmakten är "systematisk, inkompetent och brutal", sa Anne Applebaum och jämförde med Nazityskland och Sovjetkommunismen. Här finns just nu inget att förhandla om. Först måste Ryssland inse att kriget är förlorat och att det var ett misstag.

 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa