Kravallsorgen bröts av spaningsglÀdjen

Det hÀr kan bli en stor vecka för svensk polis.

Kanske visar sig detta vara den största framgÄngsveckan pÄ lÀnge för svensk polis?

Kanske visar sig detta vara den största framgÄngsveckan pÄ lÀnge för svensk polis?

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Krönika2020-06-10 05:17
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

PĂ„ tisdagseftermiddagen meddelade Ă„klagarmyndigheten i Linköping att en man pĂ„ sannolika skĂ€l anhĂ„llits som misstĂ€nkt förövare vid det brutala dubbelmordet pĂ„ Åsgatan i Linköping för sexton Ă„r sedan. Det fantastiska genombrottet möjliggjordes genom entrĂ€get och skickligt dna-polisarbete. Den misstĂ€nkte förövarens dna sĂ€gs matcha till 100 procent med dna som hittats pĂ„ brottsplatsen. PĂ„ onsdagens förmiddag kommer Ă„klagaren i Palmeutredningen Krister Petersson att - enligt vad han sjĂ€lv mer Ă€n antyder och enligt vad som sĂ€gs frĂ„n experter - att berĂ€tta vem som för trettiofyra Ă„r sedan mördade Olof Palme och om hur det gick till. HĂ„ller Krister Petersson vad han lovar och leder dna-bevisen i Linköping till fĂ€llande dom sĂ„ kan de tvĂ„ största mordutredningarna i Sveriges historia snart flyttas till den för rĂ€ttsstaten mer Ă€rofulla mapp dĂ€r uppklarade mord arkiveras. 

Ny teknik i kombination med ena riktiga envisa tjurskallar till poliser och med uthĂ„lliga hobbyspanare - i ordets allra bĂ€sta bemĂ€rkelse - ligger bakom framgĂ„ngarna i de hĂ€r bĂ„da uppmĂ€rksammade mordfallen. Förhoppningsvis Ă€r detta signalen om att alltfler grova brottslingar med mord och vĂ„ldtĂ€kter pĂ„ sina samveten nu pĂ„ allvar kommer att utmanas av rĂ€ttsstaten. VĂ€gen mot ett tryggare och sĂ€krare Sverige bygger frĂ€mst pĂ„ ökad upptĂ€cktsrisk i partnerskap med mycket lĂ„nga inlĂ„sningsstraff som begrĂ€nsar rörelsefriheten för de mest brottsaktiva och i kombo med en social- och ordningspolitik som Ă€r i samklang med det allmĂ€nna rĂ€ttsmedvetandet. 

VÀrdet av den senare punkten ska definitivt inte underskattas. Att polisen och i förlÀngningen regeringen i dessa pandemitider ger tillstÄnd till kravaller med tusentals deltagare mitt inne i vÄra stora stÀder samtidigt som man lÀgger stor vikt vid att förbjuda studentutspring och fotbollspublik; det Àr inte att rekommendera för den som vill vara i linje med rÀttsmedvetandet i breda medborgargrupper. HÀr finns en klar förbÀttringspotential för rÀttsstaten. KÀnslan av att staten Àngsligt anpassar sig till de som gapar och skriker och hotar Àr farlig för den upplevda tryggheten och sÀkerheten i samhÀllet.

Jag rÀknar dock med att den stora uppmÀrksamhet och förtrytsamhet som kravallepidemin skapat i breda folklager ska leda till eftertanke och omtanke i polisledning och justitiedepartement. Vilket dÀrmed skulle kunna fördjupa intrycket av denna vecka som en högtidsvecka för svensk polis.

Karta: Åsgatan
LĂ€s mer om