Kravaller och islamism leder inte framåt

Expressen har skickat sin krigskorrespondent Magda Gad till USA.

Här fick Magda Gad Stora Journalistpriset 2017.

Här fick Magda Gad Stora Journalistpriset 2017.

Foto: Christine Olsson/TT

Krönika2020-06-15 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"Jag är i USA - men det är Mellanöstern jag ser", är rubriken på hennes första rapport: "Downtown Chicago. Det är lördagseftermiddag i USA:s tredje största stad. Och det är tyst. Som i ett Raqqah eller Mosul efter bombningar." 

Krigskorrespondenten Gad är i USA för att skildra de omfattande och våldsamma protester i regi av organisationen BLM - Black Lives Matter - som dragit genom flera amerikanska städer. BLM är ett nätverk av rörelser och föreningar av olika slag. Flera av rörelserna hämtar sin näring och energi från de orättvisor i allmänhet och det polisvåld i synnerhet som drabbar svarta gatukriminella människor i USA.  I många städer har vandaliseringen och förstörelsen varit mycket omfattande i samband med protesterna. 

Liknelsen med Mellanöstern har många bottnar. Magda Gads huvudbotten är den amerikanske presidenten Donald Trump som i sin valrörelse för fyra år sedan lovade att ta hem soldaterna från krigen i Mellanöstern. Men som nu - ironiskt nog skriver Magda Gad - har fått Mellanöstern hem till sin egen bakgård. En annan relevant koppling till Mellanöstern som bland andra den tidigare underrättelseofficeren Johan Westerholm - socialdemokrat och opinionsbildare på ledarsidorna.se - pekat på är BLM: s närhet till islamister som till exempel Muslimska Brödraskapet. Westerholm har detaljstuderat islamismen i Sverige och har i böcker och artiklar pekat på hur anklagelser mot särskilt polisen - men också staten i stort - som används i till exempel Sverige och USA har varit i islamistisk säck innan den kom i västerländska påsar.

Att islamistiska intressen som gärna ser mellanösternliknande västerländska kaostillstånd och inbördeskrig är en del av BLM förtar naturligtvis inte kritiken mot det hårt segregerade USA. Att många svarta människor har otroligt branta uppförsbackar för att kunna ta sig ut ur livsvillkor av fattigdom, misär, låg utbildning, kriminalitet, våld och droger, är ett av de stora sociala och ekonomiska problemen i USA. 

Det är bara att hoppas att USA har förmåga att samla ihop sig runt en vettig och inkluderande socialpolitik där möjligheterna till bättre liv och större trygghet ska öppnas för fler. En vettig framtid för planeten hänger faktiskt på att barn i fattiga och utsatta områden överallt på jorden ska få uppleva att det finns bra skolor, bra kvällskurser och bra chanser att kunna arbeta sig fram till ett bra liv. Mellanösternkravaller och islamism leder inte till något gott. 

Karta: Downtown Chicago