Konsten att följa med folket i dess stämningar

En av den svenska socialdemokratins nu levande största tänkare är Håkan A Bengtsson. Han leder den fackföreningsnära Arenagruppen.

Håkan A Bengtsson är en av "socialdemokratins stora tänkare" enligt Folkbladets politiske redaktör. Ett par texter av Bengtson har inspirerat till dagens ledarsida om Ryssland och populism.

Håkan A Bengtsson är en av "socialdemokratins stora tänkare" enligt Folkbladets politiske redaktör. Ett par texter av Bengtson har inspirerat till dagens ledarsida om Ryssland och populism.

Foto: Arenagruppen

Krönika2022-04-09 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Han förenar eftertänksamhet med bildning och beläsenhet och därav följande nyanser. I ett par artiklar (3 mars) och (8 april) diskuterar han vänsterns problem med Ryssland och med populism. I en central del av Rysslandstexten skriver Bengtsson: "Långt ut på vänsterkanten finns nog en kluven inställning till dagens Ryssland. Sedan en tid har vi en allt mer eskalerande konflikt mellan väst (demokratiskt) och öst (auktoritärt och diktatoriskt). Eller lever föreställningarna om ”legitima intressesfärer”, som var en politisk realitet efter 1945, fortfarande kvar?"

De där orden från Bengtsson kom till mig en kväll tidigare i veckan när jag var moderator vid en tillställning där SD: s partiledare Jimmie Åkesson samtalade med den "vänsterkonservative" tidigare socialdemokratiske riksdagsledamoten och företagaren Jan Emanuel Johansson. (Vänsterkonservativ är Johanssons egen etikett på sig själv.) En del av samtalet ägnades åt Rysslands angreppskrig i Ukraina och dess påverkan på svensk säkerhetspolitik. Jan Emanuel Johansson pläderade orubbat för de "föreställningar om legitima intressesfärer" som var bärande i den tidigare neutralitetspolitiken. Jimmie Åkesson och SD kommer ju i sin tur från en liknande position där det i partiets program intill för bara några månader sedan talades om vikten av "balans mellan stormakterna". SD bär ju dessutom på en tradition av USA-kritik och en motsvarande dragning åt det ryska. Jimmie Åkesson var emellertid tydlig med att Rysslands krig har "förändrat allt". SD: s möjlighet att ingå i ett eventuellt regeringsunderlag för Moderaterna påverkar väl också får man tro. Åkessons besked nu var att "Om Finland går med i Nato så bör Sverige också göra det." Han ligger således nära den troliga uppfattningen inom S-regeringen medan Jan Emanuel Johanssons vänsterstig tycks leda ut i öknen. Han är inte ensam på vänsterkanten om att hålla fast vid neutralitetspolitiken grundbult om "legitima intressesfärer".

Vänsterns problem med populism har antagligen liknande orsaker som de säkerhetspolitiska våndorna. Man tycks inte förstå att populism inte alls främst handlar om vulgära attacker på t ex USA och miljardärer. Populism handlar om förmågan att agera demokratiskt; att följa med folket i dess stämningar och perspektiv. Vilket är svårt att göra för den som utgår från att man står för sanning och rätt; alldeles oavsett vad som händer i världen.