Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Konsten att ägna sig åt sådant man begriper

”Kritikerna anklagade Lundbergs för att vara för försiktiga. Kritikerna hade fel.”

Fredrik Lundberg framför ett foto av sin far Lars-Erik Lundberg. Kanske är bilden tagen på Hovslagargatan 5 i Stockholm där Lundbergs har sitt kontor?

Fredrik Lundberg framför ett foto av sin far Lars-Erik Lundberg. Kanske är bilden tagen på Hovslagargatan 5 i Stockholm där Lundbergs har sitt kontor?

Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Krönika2020-06-14 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är lite av en nyckelmening i boken ”På stadig grund – Bygget av Lundbergs” av Jonas Malmborg. Boken gavs ut på bokförlaget Max Ström i november 2019 i samband med Lundbergföretagens 75 års jubileum.  

Kritiken mot Lundbergs för att vara ”konservativa och defensiva” har varit ett återkommande inslag under decenniernas gång. Kritiken i citatet ovan inriktades mot att bolaget avstod från att ”skruva upp belåningen på sitt fastighetsbestånd i slutet av åttiotalet och för att man valde att ”inte gå in i IT-sektorn vid millennieskiftet.”

Det var ingen slump att Lundbergs valde att hålla sig borta från branscher och verksamheter som senare kraschade och som drog med sig mängder med företag, en miljon jobb och statens ekonomi ner i ett moras.

Jonas Malmborg skriver att såväl företagets grundare Lars Erik Lundberg som sonen och den nuvarande koncernchefen Fredrik Lundberg har med ”östgötskt bondförnuft” varit tydliga med att de bara investerar i ”branscher och bolag som man begriper sig på.”

De begriper sig på fastigheter, verkstadsindustri, skog och bank; branscher som är kärnan i Lundbergs. 

Jubileumsböcker är en genre som har ett lite dåligt rykte som tjocka, dyra och olästa tingestar. Böckerna skapas för att man tycker att det ”hör till” ett jubileum i ett stort bolag att producera en bok. Visst har jag bläddrat igenom ett antal jubileumsböcker som mycket väl lever upp det dåliga ryktet.

”På stadig grund” är inte en sådan bok. Fredrik Lundberg skriver i sitt förord att vi har valt att ”sätta in företagets utveckling i ett samhällsperspektiv.” Och det stämmer. Samverkan mellan företaget och det omgivande samhället går som en röd tråd genom boken.

1944 ber byggnadsingenjören Lars Erik Lundberg vördsamt om att få sluta sin anställning på en statlig myndighet för att i stället ägna sig åt ”civil byggverksamhet” i Norrköping. 1944 rustar samtidigt det svenska samhället och den svenska staten för de tider som ska komma efter andra världskriget; ett krig som man inser är på väg mot sitt slut. Jonas Malmborg skriver att ”Nya tider står för dörren. Lars Erik Lundberg är en av alla de unga företagsamma människor som ser en chans att börja upp något nytt, något eget.” 

Lundbergs är en vital del av de Rekordår som väntar i Sverige. Här på ledarsidan i Folkbladet Söndag väntar en serie artiklar utifrån boken "På stadig grund".  Jag lovar intressant läsning om Sverige och om (familje)företagande.

Karta: Hovslagargatan 5