Klockan klämtar alltmer ihärdigt för alliansfriheten

På söndagskvällen sände SVT ett specialprogram om försvars- och säkerhetspolitiken med alla åtta riksdagspartier på plats. Dessutom deltog minst lika många experter.

Annie Lööf var en av riksdagens partiledare som medverkade i SVT: s Agenda om försvar och säkerhet på söndagskvällen.

Annie Lööf var en av riksdagens partiledare som medverkade i SVT: s Agenda om försvar och säkerhet på söndagskvällen.

Foto: TT

Krönika2022-03-27 23:10
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har inget mot experter. Men nog är det märkligt att när det i ett spänt läge i vår del av världen anordnas en stor debatt i Public Service med de flesta av partiledarna så anses politikerna liksom inte kompetenta att argumentera på egen hand utan behöver läggas "tillrätta" av experteråsikter. Som om alla experter vore trädda på ett och samma snöre; SVT hade sett till att det fanns experter som alla, till och med Miljöpartiets Per Bolund kunde hänvisa till. Och som om partierna och deras försvars-och säkerhetspolitiska företrädare inte redan hade talat med de flesta experter värda namnet. Det här terapeutiskt tillrättalagda förhållningssättet till försvars- och säkerhetspolitiken är snudd på genant.Särskilt genant blir det förstås i Natofrågan. Men även i de delar av programmet som handlade om Sveriges egna militära- och civilförsvarspolitiska prioriteringar fanns det anledning att lida med politikerna. Vid några tillfällen blev partiledarna tillrättavisade av programledarna för att de debatterade och replikerade istället för att jag vet inte vad? Varför alls bjuda in partiledare om ambitionen är att ha ett seminarium utan debatt och repliker utifrån partipolitiska bottnar? 

Dessa kritiska synpunkter betyder inte alls att Agendas program saknade mening och betydelse. Tvärtom fanns det mycket intressant att notera. 

Centerpartiets ledare Annie Lööf uppträdde som den mest statsministerlika politikern i mötet i SVT på söndagskvällen. Hon är tydlig i sitt företrädarskap för en Natopositiv linje samtidigt som hon väl argumenterade för behovet av att laga efter läge och att inte rusa iväg i endera riktningen. 

Försvarsminister Peter Hultqvist ansträngde sig också för att hålla en öppen linje för eventuellt kommande försvarspolitiska samarbeten. Vilket nog är ett helt riktigt förhållningssätt. Klockan klämtar för den alltmer märkliga anti-Natohållningen. Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar stod nog för SVT-aftonens tydligaste märklighet i det sammanhanget. Hon sa med darr på rösten att ett medlemskap i Nato skulle tvinga oss att militärt lägga oss i andra länders krig. Hon förträngde därmed att hon nyligen ägnat kraft åt att köra över sin egen partistyrelse för rätten att militärt lägga sig i Rysslands krig mot Ukraina genom att skänka 10 000 pansarskott till Ukraina. Så hänger det ihop.