Det behövs mer vind-, sol-, kärn-, kanske till och med vattenkraft om klimatmålen ska uppnås och för att det ska finnas el att tillgå till rimliga priser.
Så långt är allt gott och väl. Men när det kommer till genomförandet av utbyggnaden går det trögt.
Vind- och solkraft är det som går fortast och är billigast. Men förutom att produktionen är väderberoende och måste balanseras med vatten- och kärnkraft för att elnätet ska fungera så finns ett stort lokalt motstånd. Framförallt mot att sätta upp nya vindkraftverk.
Under 2023 stoppades hälften av alla vindkraftsprojekt av kommunala veton. I södra Sverige stoppades hela 86 procent enligt Fortums vd Peter Strannegård som skrev om saken i DN den 31 maj.
Det kommunala vetot används gång på gång trots att vetot faktiskt inte är ett de facto veto. Kommunerna har planmonopol och fastställer detaljplaner och har därmed en stark ställning för att ge tillstånd eller inte för ett nytt kraftverk. Men ett nej från kommunen är inte definitivt. Staten kan överpröva beslutet om den anser att riksintresset går före.
Den ”ventilen” har dock hittills aldrig använts. Regeringar av olika kulörer har varit rädda för att köra över det kommunala självstyret. Men det kan vara dags för att säkra tillgången på fossilfri el i Sverige.
Att använda ”ventilen” och överpröva kommunernas beslut är att ta till piskan. Den andra vägen är moroten. Det är märkligt att kommunerna och de som bor nära de kraftverk som gör stora ingrepp i deras livsmiljö inte fått någon ersättning. Markägaren får betalt när vindkraftverk sätts upp, men det är allt än så länge.
Ska kraftbolagen, regering och myndigheter få lokal acceptans för nya kraftverk måste rimligen en del av förtjänsten hamna lokalt. Det är självklart i våra grannländer. En förklaring till den levande landsbygden i Norge är att vattenkraftskommunerna är välbeställda. Likadant är det i Finlands kraftkommuner. Jämför det med Jokkmokk som står för en stor del av Sveriges vattenkraft och inte får en krona för det.
Ska utbyggnaden av fossilfri el lyckas i Sverige måste kommuner och befolkning tjäna på det. I rättvisans namn bör också retroaktiv ersättning utgå för de kraftverk som redan finns.
Klirr i kassan krävs för nya kraftverk
Produktionen av el måste ge utdelning lokalt. Annars kommer aldrig den utbyggnad av kraftverk som krävs att komma till stånd.Våra folkvalda av alla kulörer tycks numera vara överens om att den fossilfria elen måste komma från alla upptänkliga kraftslag.
För att få igång utbyggnaden av nya kraftverk måste lokala intressen tjäna på det.
Foto: Fredrik Sandberg/TT