FN: s internationella klimatpanel IPCC refererar till hans forskning i sina rapporter om de pågående klimatförändringarna. I den svenska offentligheten - inte minst i politiken och i de stora privata och statliga mediehusen - har han emellertid länge betraktats som en som avviker från den "gängse uppfattningen" om klimatet. Och som därför har baktalats och motarbetats. Men förändringar är på gång.
Den "gängse uppfattningen" i Sverige om klimatet har under lång tid präglats av medial och politisk undergångshets; en hets som har mycket svagt stöd inom vetenskap och forskning. Lennart Bengtssons "brott" mot den "gängse uppfattningen" är att han återkommande och underbyggt argumenterar för att de problem som vi idag har med växthusgaserna "är ett på alla sätt lösbart problem."
Bengtssons invändningar mot meningsfullheten med i undergångskretsar populära symbolhandlingar som exempelvis att äta mindre oxkött, blanda etanol i bilbränslet eller flyga mindre är vetenskapligt sätt mycket relevanta. Men invändningarna strider skarpt mot den offentliga normen för vad som är "gängse uppfattningar".
Men Lennart Bengtsson ger sig inte. Han har som vetenskapsman och forskare långa perspektiv på klimat. Nyligen utkom den tredje upplagan av hans bok "Vad händer med klimatet? En klimatforskares syn på jordens klimat" på Karneval förlag. Boken kom första gången ut 2019. Det var en stor upplevelse att läsa boken. Lennart Bengtsson har skrivit en gedigen lärobok om klimat, väder, växthusgaser, växthuseffekter och om hur klimatförändringarna påverkar och antagligen kommer att påverka den mänskliga tillvaron framöver.
Hans bok är också en befrielse att läsa. I den tredje upplagans avslutande kapitel sammanfattar Lennart Bengtsson de två "huvudfrågor" som det är nödvändigt att förhålla sig till. För det första handlar det om att bedöma hur pass allvarlig situationen är. För det andra handlar det om att försöka bestämma sig för vad som går att göra för att påverka och/eller skydda sig bättre mot extremt väder och klimatförändringar. I de delar som människan kan påverka finns anledning att se positivt på framtiden. Jordens temperatur stiger "förhållandevis långsamt" och modern solenergi och kärnkraft kommer inom det närmaste halvseklet att ersätta det mesta av den fossila energiproduktionen i världen. I Sverige pågår nu sakta men säkert en utfasning av den närmast religiöst och i grunden klimatförnekande undergångshetsen. Ingenjörer, forskare och sakpolitiker tar över. Tacka Bengtsson för det.