Klassiskt storpartistyre tar makten i den sjunde staden

Linköping är med sina 165 000 innevånare Sveriges sjunde största stad.

Krönika 23 oktober 2022 06:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Med tanke på storleken är det en händelse lite utöver det vanliga att Socialdemokraterna och Moderaterna bestämt sig för att regera Linköping tillsammans under mandatperioden fram till valet 2026. Av vad jag hittills sett är Linköping därmed den största kommunen i Sverige där S och M har slagit ihop sina påsar i lokalpolitiken. I det gemensamma dokumentet "Tillsammans för Linköping" förklarar de båda partierna varför de nu, för första gången, har kommit fram till att S+M är den bästa lösningen: "Vi står inför osäkra tider i form av ökad inflation och lågkonjunktur. För första gången sedan andra världskriget pågår ett invasionskrig i vårt närområde. Även på hemmaplan, här i Linköping, finns trygghetsproblem som kräver politisk handlingskraft. Vi tror att våra två partier tillsammans kan bilda ett styre som både erbjuder stabilitet och orkar hålla takt i reformarbetet."

Lyssna gärna på Correns poddradio om det nya styret i Linköping. Folkbladets Widar Andersson är en av gästerna! 

Klassiska stabilitetsargument således. Socialdemokraterna har varit i opposition under den förra mandatperioden. Makten i kommunen har sedan länge gått lite fram och tillbaka mellan partierna och deras val av blockpartners. Utropstecknet i kommunvalet 2022 var partiet Linköpingslistan som erövrade sju av fullmäktiges 79 mandat. Det nya partiets mandat togs från de fyra borgerliga regeringspartierna i kommunen som tillsammans tappade hela nio mandat. Två av förlustmandaten gick till Sverigedemokraterna. Resten gick alltså till Linköpingslistan som leds av den profilerade företagaren Michael Cocozza. Hårdast gick Linköpingslistan åt Liberalerna som tappade nästan häften av sina mandat - minskade från sju och till fyra - medan de övriga tre borgerliga partierna förlorade två mandat var. 

Socialdemokraterna är största parti med 22 mandat; plus minus noll jämfört med 2018. Moderaterna har 16 mandat. Tillsammans således 38 mandat. Vilket inte ger majoritet i fullmäktige. Vilket partierna dock kan leva med eftersom de tillsammans som ett block uppnår majoritet i kommunstyrelsen och i andra nämnder och styrelser. 

Socialdemokraterna hade en annan lösning nästan i hamn. Tillsammans med Linköpingslistan och Miljöpartiet och genom en valteknisk samverkan med Vänsterpartiet skulle man också ha skaffat sig majoritet i nämnder och styrelser. Vänsterpartiet hoppade dock av i sista stund. Vilket S inte ska sörja. Samregerande med Moderaterna - som man ändå är överens med i de tunga strukturella frågorna i Linköping - är betydligt stabilare och tryggare. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa