KD har rätt om sjukvården som nationell resurs

Ebba Busch är partiledare för Kristdemokraterna. Busch och partiet har bra och kloka tankar om en "vårdförmedling" för hela landet.

Ebba Busch är partiledare för Kristdemokraterna. Busch och partiet har bra och kloka tankar om en "vårdförmedling" för hela landet.

Foto: Jonathan Näckstrand/TT

Krönika2020-10-11 09:56
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kristdemokraterna har presenterat sin så kallade skuggbudget för staten. Ett intressant inslag i KD: s budget är förslaget om en statlig nationell ”vårdförmedling” med syftet att använda ledig kapacitet på ett mer effektivt sätt. Partiet knyter förslaget till den ”vårdskuld” som byggts upp under vårens stora Coronapåfrestningar. En mängd patienter har fått besked om att deras operationer och/eller andra insatser skjuts upp på obestämd framtid. Den ansträngda situationen har dessutom i sin tur fått människor med symptom och besvär att avstå från att söka sig till sjukvården. Vilket i de bagatellartade fallen inte är något problem. Värre då med till exempel cancerdiagnoser som missats eftersom prov och undersökningar inte har genomförts. Omfattningen av sådana problem är förstås svårt att uppskatta. Läkartidningen har rapporterat om att screeningar för bröst- och livmoderhalscancer – som regleras i lag – har helt ställts in/dragits ner kraftigt i de flesta regioner under våren/sommaren. Det handlar om hundratusentals kvinnor som inte blivit undersökta i rätt tid. Hur pass allvarligt detta är – i form av missade cancerdiagnoser – kan ingen med säkerhet säga. Enligt DN som talat med Sveriges perioperativa register så väntade i början av augusti i år ungefär 185 000 svenskar på en operation.  Utan att gå in på några tvärsäkra siffror så är det hur som helst lätt att vara enig med Kristdemokraterna om att det i dessa tider är extra angeläget att det finns system som hjälper till med att använda de offentliga och privata vårdresurser som finns på de mest effektiva sätt som det är möjligt att tänka sig.

Läkarförbundet har tidigare fört fram att de vill se nationella väntelistor till vissa behandlingar med långa köer. Vilket ju starkt påminner om KD: s förslag på en nationell vårdförmedling. 

Syftet är uppenbart. Patienter ska inte vara inlåsta i sina regioner utan ska inom rimliga avstånd och med rimligt resekrångel kunna få sina medicinskt bedömda operationer/behandlingar genomförda på annan ort där det finns ledig kapacitet. Vissa undersökningar bär också kunna hanteras på det viset. Många människor går exempelvis och väntar på röntgenundersökningar av olika slag. Ofta behövs en röntgenundersökning för att ge underlag för fullgoda medicinska bedömningar och beslut. Att gå och vänta i långa tider på en sådan insats är ett väldigt ineffektivt användande av alla inblandades tid och resurser. Sjukvården bör ses som en nationell resurs för patienterna och inte som en regional tillgång för vårdgivare. Kristdemokraterna är på rätt väg.