Kärnkraften bärs fram av en stat som styr marknaden

Romina Pourmokhtari är klimat- och miljöminister. Tidigare i veckan höll hon en pressträff om kommande regelverk för utveckling av "ny och befintlig kärnkraft."

Romina Pourmokhtari är klimat- och miljöminister. Tidigare i veckan höll hon en pressträff om kommande regelverk för utveckling av "ny och befintlig kärnkraft."

Foto: TT

Krönika2023-08-11 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svensk inrikespolitik styrs i hög grad av Sverigedemokraterna. Vilket självfallet inte är helt uppåt väggarna. SD är ett stort parti och ingår numera i regeringsunderlaget. Ett parti i den positionen har inflytande. Inget konstigt med det. Det märkliga är däremot att SD, ofta i ensamt majestät, prenumererar på att företräda folkliga majoritetsuppfattningar på många områden. Så har det varit i frågorna om invandring, tiggeri och straff. 

Samma sakpolitiska förhållande har alltmer kommit att prägla även klimatfrågan. SvD Novus presenterade nyligen (9 augusti) en opinionsmätning om svenskarnas inställning till klimatpolitiken i Sverige. "Väljarnas svar ligger i linje med SD:s politik kring klimatfrågan helt enkelt", säger Novuschefen Torbjörn Sjöström. (--) 96 procent av Sverigedemokraternas väljare håller ”helt” eller ”delvis” med om påståendet: Det viktigaste är inte om Sverige minskar sina utsläpp – det viktigaste är att Kina gör det." I hela väljarkåren är det 72 procent som helt eller delvis håller med om samma sak. 

För klimatförbättringens skull är det tveklöst så att det som händer i Kina har betydligt större betydelse för mänsklighetens gemensamma klimat än vad som händer i Sverige. Det märkliga är att SD: s attityd i klimatfrågan har fått så många redaktioner och partier att helt tappa omdömet. I sin iver att gå på tvärs mot SD har uppenbara sakförhållanden förnekats. DN: s ledarsida påstår till och med att svensk klimatpolitik sedan regeringsskiftet för 10 månader sedan är "obefintlig." Vilket ju sakligt sett är helt befängt. Bara därför att Kina är så stort är ju inte det som Sverige gör ointressant för oss som bor i Sverige. Tvärtom har svensk klimatpolitik gjort mycket stor nytta som förenat tillväxt och välstånd med kraftiga utsläppsminskningar. Vi har blivit av med soptippar och oljepannor, har flera oreglerade älvar och nu vill regeringen bygga ny kärnkraft för att säkra fortsatta bra välståndsvillkor i Sverige. 

De unga socialdemokraterna i SSU uppmanar nu sitt moderparti att släppa motståndet mot kärnkraft. Vilket är ett bra råd. Ska det bli något rejält med kärnkraften så krävs att reglerbar och klimatsmart elproduktion gynnas. Det krävs kort och gott en stat som sätter spelreglerna för marknaden. M och SD kommer att gå fram med sådana förslag; det är jag övertygad om. Det vore bisarrt om Socialdemokraterna - i sällskap med MP och DN - skulle motsätta sig en sådan politisk utveckling. Demokratin och klimatet behöver tillgänglig, fossilfri el som det går att leva på och av.