Kärnkraft och krig hanteras bäst med is i magen

Natoledningen hade is i magen vid beskedet om att två människor dödats i Polen, enligt de första nyhetsflasharna sannolikt träffade av en rysk missil i samband med det massiva luftanfallet mot Ukraina.

Magdalena Andersson för Socialdemokraterna och Jens Stoltenberg för Nato är två ledare som på dagens ledarsida bedöms ha en hel del is i magen. Vilket är klokt och bra. Minst sagt.

Magdalena Andersson för Socialdemokraterna och Jens Stoltenberg för Nato är två ledare som på dagens ledarsida bedöms ha en hel del is i magen. Vilket är klokt och bra. Minst sagt.

Foto: TT

Krönika2022-11-17 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är just sådana händelser som kan få ett redan våldsamt krig att eskalera till något mycket värre. Polen är medlem av den västliga försvarsalliansen Nato. Organisationen hålls samman av sin musketörsstadga "en för alla och alla för en". Ett Natoland som angrips har rätt att begära hjälp av övriga medlemmar för att försvara sig. Mot den bakgrunden är det naturligtvis inte så konstigt att Natocheferna tog det kallt och inte stormade iväg med beskyllningar och vapenskrammel. I sådana här känsliga lägen kan lätt det ena ge det andra och plötsligt kan världen stå i brand. Det behövs klokt och kyligt folk på kommandohöjderna, kort sagt.

Efter närmare undersökningar och granskningar höll Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg en pressträff under onsdagseftermiddagen. Enligt Stoltenberg tyder inget på att Ryssland medvetet och avsiktligt angrep Polen. Det finns heller inte något som tyder på att Ryssland förebreder ett militärt angrepp på Nato, sa Stoltenberg. Det som orsakade dödsfallen i Polen var ukrainskt luftvärn som sköt ner ryska kryssningsmissiler mot mål i Ukraina. Stoltenberg markerade tydligt att det inträffade inte var "Ukrainas fel". 

"Allt ansvar faller på Ryssland så länge de fortsätter sitt olagliga krig mot Ukraina", sa generalsekreteraren. Så är det förstås.

Under onsdagen höll de svenska partiledarna en riksdagsdebatt om EU. Sverige är ordförandeland i EU under första halvåret 2023.Det pågående kriget i Ukraina kommer av allt att döma att dominera det svenska ordförandeskapet. Att fortsatt hålla ihop medlemsstaterna är av avgörande betydelse för att EU ska kunna stå upp som en stark demokratisk mur mot rysk aggression. På onsdagen snabbbehandlade även riksdagen ett förslag från regeringen om ett nytt militärt och humanitärt stöd till Ukraina om drygt tre miljarder kronor.

EU-debatten blev, som närmast brukligt, en mestadels inrikespolitisk batalj där block stod mot block. Kärnkraft och klimat stod i centrum. Vilket förvisso också är angelägna frågor i EU i stort. Debatten var stundtals frejdig med ovanligt raka puckar mellan Ulf Kristersson och Magdalena Andersson. Kan nog vara bra att rensa luften efter allt som varit.  Att S i längden skulle liera sig med V, C och MP i ett antikärnkraft block; det håller jag dock för otroligt. Magdalena Andersson har nog mer is i magen än så.