Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Linköpingsprofessor vårdar minnet av Finspångs stora politiker

Lars Niklasson är biträdande professor i statsvetenskap vid Linköpings universitet. I somras gav Svensk Tidskrift ut en bok om en av Finspångs stora söner; Per Unckel.

Här ser vi Per Unckel i aktion 2008 då han var Grundlagsutredningens ordförande.

Här ser vi Per Unckel i aktion 2008 då han var Grundlagsutredningens ordförande.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Krönika2024-09-16 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Lars Niklasson hade uppdraget som redaktör för boken vilken har begåvats med undertiteln: "Den pragmatiske visionären som förändrade Sverige". Lars Niklasson skriver i sitt förord att "Per Unckel var en annorlunda politiker med stort intresse för idéer och politikens principfrågor, kombinerat med ett stort engagemang och drivkraft för att genomföra sina idéer. Vi har en tanke om att Pers göranden kan inspirera unga politiker – i alla partier – att ställa stora frågor om hur de politiska systemen fungerar och hur de kan bli bättre."

Niklassons ord är en bra utgångspunkt för bokutgivning. Per Unckel föddes 1948 i Finspång. Hans pappa kom till Finspång från Tyskland för att arbeta på Gränges. Industri och teknik fick han således in i livet via ursprung och uppväxt. Per Unckel som tidigt utvecklades till en framstående politiker för Moderaterna, gick bort i sjukdom redan 2011; endast 63 år gammal. Folkbladets Finspångsreporter Magnus Johansson tog upp dödsfallet i en artikel den 21 september 2011: "Per Unckel tillhörde de första studentkullarna på Bergska skolan som invigdes 1967. Under skolans 40-årsjubileum 2007 var han tillbaka för att inviga den nya skolgården och idrottsplatsen." Magnus Johansson intervjuade också den tidigare ordförande i kommunstyrelsen Stig Andersson (S):

– Vi i Finspång kan vara stolta över att Per var en person från orten som det gick väldigt bra för, sa Stig. 

Den socialdemokratiske statsvetaren och politiske redaktören på Sydöstran i Karlskrona Stig-Björn Ljunggren är en av de dussintal personer som medverkar i boken om Per Unckel. Ljunggren skriver om Unckels tid (1986–1991) som partisekreterare och hans sätt att kritisera välfärdens brister som trots det höga skattetrycket drabbade vanligt folk: "Det fanns 'sprickor' i välfärden". Kritiken formulerades av Per Unckel på ett sätt som låg rätt nära den socialdemokratiska traditionella vreden över orättvisor och samhällsbrister. Men knorren var att Socialdemokraterna inte längre levererade en politik som gav alla chansen att utvecklas. Den positionen har ju allt sedan de "nya Moderaterna" kommit att bli mycket vanlig inom partiets regeringskretsar.

Det finns många beröringspunkter med vår tid också i kapitlen om Per Unckels tid som utbildningsminister och som general för den minst kärnkraftsovänliga Linje 1 i folkomröstningen om kärnkraft 1980. Här kan unga och gamla lära sig mycket om politik och partier.