Kanske visar det sig att det lilla viruset vann valet

Joe Biden är en bra karl, skriver Widar Andersson. Och han har oddsen på sin sida.

Joe Biden är en bra karl, skriver Widar Andersson. Och han har oddsen på sin sida.

Foto: Charlie Neibergall

Krönika2020-11-03 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Idag är det valdag i det stora landet i väster. Demokraternas erfarne politiker och ämbetsman Joe Biden ska försöka erövra Vita huset från den mycket erfarne affärs- och showmannen Donald Trump. Det talas om ett högt valdeltagande. Nästan hundra miljoner väljare har redan poströstat. Vilket är ett rekord. Möjligen kommer så många som hundrafemtio miljoner människor att lägga sin röst i valet. Mäktigt! Utöver president ska amerikanerna också välja drygt 465 politiker till kongressen; ett trettiotal av de hundra senatorsplatserna och samtliga av de 435 mandaten i representanthuset ska fördelas av väljarna. Vid sidan av president- och kongressvalen är det säkert mängder med andra regionala och lokala val som avgörs den här tisdagen. Det vimlar av val i USA. 

Hos opinionsinstituten och spelbolagen är Joe Biden favorit. Spelbolagen brukar ofta lyckas bra med sina förutsägelser. Den som på måndagen ville spela på presidentvalet hos till exempel Betsson kunde se att ett spel på Trump som president gav 2, 65 gånger insatsen tillbaka medan Joe Biden hade oddsen 1, 50. Spelarna tycks dock tro att Trump tar hem den folkrika staten Florida medan Joe Biden förefaller ha den viktiga staten Pennsylvania i ett fast grepp. Den som lever får se.

Joe Biden är en bra karl. Jag har följt honom på avstånd från och till sedan 1980-talet då han tillsammans med bland andra den senare framgångsrike presidenten Bill Clinton gjorde viktiga insatser för att få Demokraterna upp på banan igen. Demokraterna hade under den långa republikanska framgångseran under Ronald Reagan förvillat sig ut i de identitetspolitiska kvarter där få väljare bor. Biden och Clinton var med i New Democrats; en förening som gjorde Demokraterna valbara igen och som också bildade skola för progressiva partier och politiker i stora delar av världen. 

Biden är bra som sagt. Det är berömvärt att han axlar ansvaret trots att han närmar sig 80-strecket. Det jag sett av partiet känns dock inte så realpolitiskt fräscht. Utan Biden som samlande kraft hade det blivit svårt att utmana Trump på allvar. Väldigt många amerikaner är nöjda med Trumps insatser. Trots – eller tack vare – hans oborstade uppträdande och hans dagliga krig med de stora mediehusen. Vi som bara sett mediebilden och inte verkligheterna kanske har svårt att förstå att det är på det viset. Sannolikt blev Trumps grava misskötsel av Coronan för mycket för många av hans väljare. Man beter sig inte som en tölp i dödens närhet. Man vet aldrig vad som avgör. Men det otäcka lilla viruset kanske fällde Trump även politiskt? Snart vet vi.