Kanske kan den lilla flickan få ideologin på fall

Nyligen meddelade regeringen och samarbetspartiet SD att man senare i vår kommer att föreslå lagändringar som innebär att skolan och socialtjänsten måste kunna dela information med polisen.


Här i närheten av Morö Backe skola i Skellefteå blev den lilla flickan Luna offer för grova övergrepp. Hennes förfärliga öde kan nu kanske ge underlag för nya lagar där myndigheterna måste dela information för barnens bästa.

Här i närheten av Morö Backe skola i Skellefteå blev den lilla flickan Luna offer för grova övergrepp. Hennes förfärliga öde kan nu kanske ge underlag för nya lagar där myndigheterna måste dela information för barnens bästa.

Foto: Jonas Westling

Krönika2023-01-29 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Utan att vara cynisk, men rimligt skeptisk så säger jag att jag tror det först den dagen den nya lagen börjar gälla och - än viktigare - att det syns och märks att myndigheternas tjänstemän verkligen använder lagen. Den brottsunderlättande sekretessen mellan polis/skola/socialtjänst har debatterats, utretts och kritiserats i flera decennier. Otaliga politiker har dömt ut sekretessen och sagt att den måste bort. Inget har hänt.

Vår nya regering tar moraliskt avstamp i den tragiska händelsen då den nu tioåriga Skellefteåflickan Lunas liv förändrades för alltid. Sommaren 2022 var hon på väg hem från fritids då hon attackerades av en 15-årig gärningsman. "Hon våldtogs, ströps och lämnades svårt skadad i skogen. Efter dådet fick hon bestående hjärnskador", rapporterade SVT i Västerbotten: SVT Nyheter har tidigare berättat att pojken 2019 förekommit i flera utredningar på skolan, där han slagit andra elever på rumpan och kallat en elev för hora. Det anmäldes dock aldrig till socialtjänsten. 2021 förekom även pojken i en polisutredning om försök till misshandel på en kvinna utomhus. Ärendet lämnades över till socialtjänsten, men skolan fick aldrig kännedom om brottsutredningen."

Under rättegången i slutet av förra året framkom det också att den etiopiske pojken givits en för låg ålder av de svenska myndigheterna då han kom till Sverige. När socialtjänsten vid ett tillfälle sökte kontakt med pojkens föräldrar så vägrade de att medverka och socialtjänsten låt det då bero. Socialtjänstens inställning berodde antagligen på att de inte hade pojkens hela brottsregister klart för sig vid den tidpunkten. Vilket de så klart borde ha haft. 

En "Lex Luna" är tänkt att ta bort sekretessen mellan myndigheterna. Vällovligt. Välbehövligt. Viktigt. Visst är det så. Men det vill till att regeringen verkligen lägger hela axeln till för att få regeringskansliets förvaltning att ta fram en verkningsfull Lex Luna. En av de främsta orsakerna till att ingenting hänt i frågan på alla år är att den nedärvda kungsideologin i regeringsförvaltningen är att integritet är viktigare än möjligheter till en mer effektiv förebyggande och ingripande brottsbekämpning. Men kanske kan en Lex Luna vara tuvan som får den gamla ideologin på fall? Låt oss hoppas det.