Kanske kan Demirok då hitta en mening med föreningen?

På onsdagsförmiddagen hölls den sista partiledardebatten för säsongen i riksdagen.

Statsministrarna - den nuvarande Ulf Kristersson och den tidigare Magdalena Andersson - tittar åt lite olika håll inför den det kommande riksdagsåret beslut och prövningar.

Statsministrarna - den nuvarande Ulf Kristersson och den tidigare Magdalena Andersson - tittar åt lite olika håll inför den det kommande riksdagsåret beslut och prövningar.

Foto: TT

Krönika2023-06-15 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 Den nya regeringen som bildades efter riksdagsvalet på hösten 2022 kan snart summera sitt första år. Och den nya oppositionen kan begrunda sina lägen.

Partipolitik är ibland väldigt tröttsamt. Det speciella med debatter är nämligen att fokus ligger på skillnader mellan partiernas politik. För att få till hyfsat slagkraftiga skillnader krävs oftast att partiledarna skruvar till små och begränsade verklighetsbilder som de slår i huvudet på varandra. Debatter brukar också präglas av att undvika att ge svar på frågor från andra partiledare. Vilket i och för sig inte är så konstigt eftersom huvuddelen av de frågor som ställs vid debatter är att slaget "Har du slutat slå din fru?" 

Nu är det en del av mitt arbete att lyssna och kommentera sådant som just partiledardebatter. Och det ska sägas. Det finns en hel del nyttiga upplysningar för den som lyssnar avspänt och öppet på partiledarna och det dom säger och inte säger. 

Statsminister Ulf Kristersson valde att ägna nästan hela sitt inledningsanförande åt det svenska ordförandeskapets framgångar i EU i allmänhet och om EU: s och Sveriges klimatpolitik i synnerhet. Han eftersökte - utan framgång - besked från Socialdemokraternas Magdalena Andersson om hur partiet tänker ställa sig till den nya regeringens planer på nya kärnkraftsbyggen.

Magdalena Andersson talade hellre om "barnen" än om kärnkraft. Hon beskrev alla barn som mördar och mördas i gängkriminaliteten som ett "fundamentalt misslyckande för Sverige". Hon sade sig även vara nöjd med att Kristerssons regering fullföljde hennes regerings kriminalpolitik och ansökan om medlemskap i Nato. Kampen om vem som sitter i förarsätet är viktig i kraftmätningen mellan S och M/SD. S är det klassiska regeringspartiet i Sverige och vill gärna vidmakthålla den rollen även när M regerar. För M är det samtidigt av stor betydelse att bildsätta S som ett oppositionsparti vilket som helst.

Oscar Sjöstedt (SD) gick in för Jimmie Åkesson i partiledardebatten. Sjöstedt talade om allt som hänt genom Tidöpartiernas samarbete i regeringen. Nooshi Dadgostar (V) talade om allt som inte hänt och drev konspirationsteorier om betydelsen av vem Ulf Kristersson delar sommarstuga med. Centerpartiets nye partiledare Muharrem Demirok ägnade sitt inledningsanförande åt att distansera sig från dagspolitiken med abstraktioner om "livsresor" och sådant. Han har märkvärdigt svårt att hitta in i rikspolitiken. Det enda raka är nog att C öppet går in som ett stödparti till S. Då finns det i alla fall en mening med föreningen. 

 
 
 
 
 
 
Läs mer om