Julens traditioner har oss i ett fast och säkert grepp

God Jul allihop. Hur ni än firar och vilka traditioner ni än har så hoppas jag av hela mitt hjärta att julen blir varm och fin.

En av alla tomtar som traditionsenligt tar sig fram till barnen i slott och kojor denna helg. Vi önskar varandra en god jul och önskar att alla barns ögon kan tindra av julkul.

En av alla tomtar som traditionsenligt tar sig fram till barnen i slott och kojor denna helg. Vi önskar varandra en god jul och önskar att alla barns ögon kan tindra av julkul.

Foto: TT

Krönika2022-12-24 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vår jultradition går mer än tvåtusen år bakåt i tiden. Den nyfödda Jesus i stallet i Betlehem står i centrum av traditionen. Gamla traditioner inbjuder såväl till förvaltarskapsansvar som till revoltlusta. Det går väl tretton på dussinet av ungdomar som vägrat jul, hånat jul och/eller gått in hårt för en alternativ jul. Det finns mängder av gamla vänsterfarbröder vars frustration över julens traditionsstyrka aldrig lägger sig. Mest omtalad i den genren är väl denna december PO Tidholms kalkonrecension av Carola Häggqvists och Måns Zelmerlövs julshow. (Dagens Nyheter 15 december) Tidholm anklagar de båda kristna artisterna för att de "glömde att utmana julnormen": "Det finns ändå ett vi och dom här; majoritetsbefolkningen med sin julkultur och de som står utanför och eventuellt ska få smaka resterna från julbordet. Flyktingarna, de utslagna, transpersonerna."

Svenska Dagbladets politiska chefredaktör Tove Lifvendahl kommenterade elegant Tidholms förvillelser om jultraditionens utstötningsmekanismer: Det är "svårt att komma undan Jesus" i julens budskap och sånger, förklarade Lifvendahl. Hon sa även några ord om Tidholms exempel på julutstötta grupper. Utöver det världsfrånvända i att anklaga kristenheten för att särskilt på julen vända ryggen åt flyktingar och utslagna så kommenterade hon även med ett lätt leende i mungipan Tidholms tredje utpekade grupp: "Transpersonerna – jag har aldrig tidigare hört att det skulle vara en gemensam upplevelse i denna grupp att inte kunna känna sig delaktiga i julen." (SvD 18/12)  

Julens tradition har oss kort sagt i sitt grepp. Vare sig vi omfamnar eller motsätter oss julen så finns den där med sina sånger och budskap. Och det är som sagt svårt att komma undan Jesus. Vi har ett arv att förvalta och att utveckla. Och det gäller förstås många andra saker än julen.

Tidigare i december träffade jag Ulrica Messing som är landshövding i Blekinge och Jens Zetterstedt som är vd och delägare i Borggårds Bruk i Finspång. I det vackra residenset i den anrika staden Karlskrona hängde porträtt av Messings företrädare i ämbetet flera hundra år bakåt i tiden. Jens Zetterstedt har trätt in i en firma som varit verksam i ett halvt millennium. Självklart har den långa traditionen betydelse för Messings och Zetterstedts ledarskap. Traditionen ska samtidigt vägas av mot att de verkar här och nu. Och så är det för alla av oss. Julen är en mäktig tradition. Men det är upp till oss att här och nu levandegöra julen på de sätt som passar oss bäst. Det finns många sätt att ha en god jul. 

Jens Zetterstedt på Borggårds Bruk. 29 och 30 december kan den som vill läsa om Jens och Bruket i Folkbladet.
Jens Zetterstedt på Borggårds Bruk. 29 och 30 december kan den som vill läsa om Jens och Bruket i Folkbladet.