Jimmie Åkesson står i vägen för Nyamko Sabuni

Nyamko Sabuni dök ner till sju procents förtroende när Sifo tidigare i veckan mätte saken för Expressens räkning.

Nymako Sabuni har antagligen två år på sig att få med sig sitt parti på sin egen linje. Det är en lång tid i politiken. Men ett par år går också mycket fort.

Nymako Sabuni har antagligen två år på sig att få med sig sitt parti på sin egen linje. Det är en lång tid i politiken. Men ett par år går också mycket fort.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Krönika2020-06-07 06:16
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Partiet hon leder går ännu sämre; Liberalerna ligger stadigt en bra bit under invalsspärren till riksdagen. 

Att partiet är splittrat mellan Socialdemokraterna och Moderaterna är i och för sig inget ovanligt. För hundra år sedan var det mer regel än undantag att partiet vacklade fram och tillbaka mellan högern och vänstern i riksdagen. Att ena mandatperioden vara en del av en borgerlig allians för att nästa mandatperiod vara en del av en socialdemokratisk statsministerns riksdagsunderlag är således inte ett beteende som ensamt eller självklart kan förklara att det går allt sämre för Liberalerna. Eller att det går dåligt för Nyamko Sabuni. 

Det som ställer till det lite extra för Liberalerna är däremot sannolikt splittringen mellan M och S plus Sverigedemokraterna.  Den brygden blev för mycket för Liberalerna. Den förre partiledaren Jan Björklund fick visserligen ihop en ganska stor övervikt 2018/2019 i partiet som valde bort Moderaterna på grund av Sverigedemokraterna. Men till skillnad mot Centerpartiet - som också övergivit den borgerliga partikretsen på grund av SD - så är meningarna i L mycket delade om det kloka i att sätta sig med Löfven istället för Kristersson. 

Jimmie Åkesson och hans parti har styrt två regeringsbildningar sedan de kom in i riksdagen vid 2010 års val. Både 2014 och 2018 såg SD till att det blev Stefan Löfven som fick axla statsministeruppdraget för taniga minoritetsregeringar. 

De borgerliga partierna har hittills visat sig vara oförmögna att bilda en regering som bygger på stöd från SD-mandaten i riksdagen. Därför har det blivit det i särklass mest vanliga regeringspartiet Socialdemokraterna som har fått ta hand om makten och härligheten. 

Splittringen i det lilla L-partiet har också bidragit till Nyamko Sabunis försvagning. Det är tydligt att hon hellre hade sett L i samverkan med M och KD och med acceptans för SD. För att bli vald fick hon tona ner sin profil i den frågan. Och sen har det vare sig blivit hackat eller malet för Sabuni. Och när det börjar gå dåligt så fortsätter det ofta att gå dåligt. Coronan har tagit allt ljus. Hon fick smuts kastat på sig i en märklig skandalunge. Och nu gäller det striden om LAS som knappast kommer att få opinionen att lyfta. Det är i och för sig långt till nästa val. Men jag måste tillstå att jag har svårt att se vad som ska kunna vända utvecklingen för Sabuni och Liberalerna.