Jarl får kloka invändningar från höger och vänster

Kulturbråket i Norrköping har verkligen slagit igenom i alla former av media. Kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) har varit objekt för kritisk granskning i sort sett på varje kultursida i landet under veckan som gått.

Sophia Jarl gör klokt i att lyssna på sina vettiga kritiker. 1.En borgerlig politiker bör nog inse kulturelitens samhällsbetydelse. 2. Att vilja effektivisera den kommunala förvaltningen är sunt.

Sophia Jarl gör klokt i att lyssna på sina vettiga kritiker. 1.En borgerlig politiker bör nog inse kulturelitens samhällsbetydelse. 2. Att vilja effektivisera den kommunala förvaltningen är sunt.

Foto: Thomas Möller

Krönika2023-09-03 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sophia Jarl har även själv deltagit genom inlägg och medverkan i SVT: s Aktuellt, i SR: s Studio Ett och på Expressens debattsida. Den så kallade hashtaggen Norrköping har trendat på sociala medier. 

Det som startade karusellen var ett sedvanligt kultursidesangrepp från vänster (kunde varit höger) på Sophia Jarl. Hon anklagades på DN: s kultursida för nyfascism och nyliberalism. Ett antal rena lögner om kulturpolitiken i Norrköping - nedläggning av symfoniorkestern, sparkad kulturchef, med mera - lades henne också till last.

Norrköping är en stor stad där Moderaterna styr genom samverkan med Sverigedemokraterna. Vilket i vissa kretsar är skäl nog för att dunka på med personangrepp och rena påhitt i avsikten att misstänkliggöra och smutsa ner politiska motståndare. Ändamålet helgar medlen i dessa kretsar. Vilket jag har väldigt svårt för. 

Sophia Jarl valde att gå till kraftig motattack på temat "Bortskämd kulturelit är för fina för att vara med och ta ansvar när vården, skolan och omsorgen blöder ekonomiskt och personellt". Jag känner inte Sophia Jarl på det viset att jag vet hur hon tänker taktiskt. Men man kan ju tänka sig att hon svarade med liknande populistmynt som hon själv utsattes för med förhoppningen att det skulle trigga vänstersidan till än värre förlöpningar vilket skulle sätta henne själv i bättre dager. Så kan det ha varit. Och jag tror man kan säga att det har fungerat. Jag såg henne i Aktuellt i måndags kväll (28 augusti) framgångsrikt argumentera för att vårdskolaomsorg måste ha högre prioritet än annat (t ex kultur) när det väntas bistra tider i ekonomin. 

Å andra sidan avråder statsvetaren och den behaglige Timbroliberalen Andreas Johansson Heinö bestämt från att hoppa på "kultureliten": "Sådant bör borgerliga politiker inte ägna sig åt. Det är okunnigt och historielöst", skriver han i sitt nyhetsbrev. På Folkbladets debattsida (31/8) gav den erfarne och S-nära utredaren och Norrköpingsbon Hedi Bel Habib samtidigt sitt stöd för Jarls ambition att rationalisera i byråkratin. Men han avrådde henne från att framstå som att hon vill "reducera kulturen till en monetär fråga." Sophia Jarl bör lyssna på dessa kloka invändningar från höger och vänster. Det vore bra för Norrköping. Och det vore bra för henne själv.