Att skjuta raketer, eller kasta gatsten eller att på alla andra tänkbara sätt angripa poliser och brandmän som är i tjänst är bokstavliga uttryck för systemhotande brottslighet. Straffen för grovt blåljussabotage har därför rättmätigt och rättrådigt höjts påtagligt. Efter de fruktansvärda attackerna i bland annat Norrköping och Linköping på blåljuspersonal under påsken för ett par år sedan har också domstolarna använt sig av en större del av straffskalans möjligheter när gärningsmännen dömts till fleråriga fängelsestraff.
Att angripa polis och räddningstjänst - inte minst i mindre städer där fler människor känner och känner till varandra - är extra allvarligt eftersom sådan brottslighet också är ett uttryck för hur djupt splittrat och åtskilt som det svenska samhället har blivit här och där. Att försöka förhindra - för att inte tala om att attackera - blåljuspersonal är ett oerhört normbrott enligt normal svensk standard. I parallellsamhällen alldeles invid det svenska samhället råder dock helt andra moraliska standards.
Vi har kort sagt djupgående samhällsproblem att hantera.
När vi nu går in i det nya året 2024 bör det trots allt finnas förutsättningar för vissa förbättringar. Strategin för ett mer långsiktigt socialt och moraliskt sammanhållet Sverige har två huvudsakliga steg. Dels handlar det om att inte fylla på utanförskapets parallellsamhällen med fler människor. Här finns en bred samsyn mellan de tre stora partierna om en än mer stram invandringspolitik och till exempel om statliga mottagningscenter där människor får vänta medan deras ansökningar om uppehållstillstånd behandlas. Det andra steget i strategin är ett målmedvetet arbete för att ta ut människor från utanförskapets brottsalstrande eländesfängelser.
Dels ska detta ske genom att Migrationsverkets och Polisens nya ledningar ser till att utvisningar och avvisningar från Sverige äntligen börjar fungera som det ska. Dels och framförallt ska fler människor sporras att lämna sina parallellsamhällen genom trygga och kunskapsdrivna grundskolor och genom en pånyttfödd arbetslinje i samhället. Utanförskap göds av bidrag och sysslolöshet. Och som Susanna Birgersson klokt skriver på Expressens ledarsida (1/1 2024) så göds jämlikhet av yrkesarbete och självförsörjning. Det finns kort vägar framåt mot ett bättre Sverige där allt färre måste låsas in för attacker mot samhällsbärande blåljuspersonal.