Vi kan inte kosta på oss att vackla mellan demokrati och terror

Terrororganisationen Hamas högste ledare Ismail Haniyeh dödades under ett besök i Teheran i Iran på tisdagen.



USA flyttar nu krigsfartyg närmare Israels kust för att kunna hjälpa Israel att försvara sig mot militära anfall från terrorgrupper i Gaza och i Libanon/Iran. På bilden ser vi amerikanska missilkryssaren USS Normandy vid ett besök i Göteborg 2023.

USA flyttar nu krigsfartyg närmare Israels kust för att kunna hjälpa Israel att försvara sig mot militära anfall från terrorgrupper i Gaza och i Libanon/Iran. På bilden ser vi amerikanska missilkryssaren USS Normandy vid ett besök i Göteborg 2023.

Foto: Thomas Johansson/TT

Krönika2024-08-01 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 Samma dag togs den Irankontrollerade terrororganisationen Hizbollahs högste militäre ledare Fuad Shukr av daga i Libanons huvudstad Beirut. Hamas och Hizbollah är två av Irans terrorombud i Mellanöstern och de utgör ständiga och dödliga hot mot Israel och judar. Attacken mot Hizbollahs Fuad Shukr utfördes av israeliska försvarsstyrkor medan det är mer oklart vem som har ansvaret för eliminerandet av chefen för Hamas. 

Israel får, som så ofta förr, försvara sig på flera fronter samtidigt. En av de fronter där Israel och judar angrips och där terrorister och antisemiter hyllas är tyvärr belägen ute i de västliga demokratierna. Det finns otaliga exempel på detta också från vårt eget Sverige. Vilket till stora delar kan kopplas till den förändrade demografin.TT rapporterar om att "8 000–10 000 svenskar befinner sig i Libanon vid varje givet tillfälle, enligt utrikesdepartementet". Stödet för Hamas och andra Iranstödda terrorgrupper riskerar att växa i väst i takt med migrationen från regionen. 

Tidskriften Kvartal skriver om en våldsam demonstration i Washington. En "folkmassa vandaliserade folkmassan flera statyer och landmärken och frasen ”Hamas är på väg”, sprejmålades i stora bokstäver på ett monument, tillsammans med en upp och nedvänd röd triangel –  en symbol som används av den palestinska terrorgruppen för att märka ut israeliska måltavlor." 

Politiker som den troliga presidentkandidaten för Demokraterna Kamala Harris var uppfriskande tydlig i sin kommentar: "Jag fördömer alla som har samröre med den brutala terrororganisationen Hamas, som lovat att förinta staten Israel och döda judar. Pro-Hamasgraffitin och -retoriken är avskyvärd och vi som nation får aldrig tolerera något sådant."

Liknande tydliga hållningar behövs i varje västligt land. Vi behöver göra allt vad vi kan för att hålla gatuvåldet, terrorn och det nedärvda judehatet borta från våra territorier. 

Många experter varnar nu för en militär upptrappning i Israels försvarskrig mot de Iranstödda terrorgrupperna i regionen. Så är det säkert. USA har flyttat flera krigsfartyg närmare Libanons kust för att kunna hjälpa Israel om det behövs. Enligt Nathan Shachar i DN har operationen starkt stöd från Vita Huset och från Kamala Harris som står upp för ”Israels rätt att försvara sig mot sina fiender”.

Den svenska regeringen och Socialdemokraterna behöver visa samma tydlighet som Kamala Harris. Vi kan inte kosta på oss att vackla i konflikten mellan demokrati och terror.