Israel och Ukraina står upp för demokrati och frihet

Civilbefolkningen drabbas hårt av krigen i Ukraina och i Israel/Gaza. Stort stöd behövs. Samtidigt får vi inte svikta mot vårt stöd till Ukraina och Israel som också för våra krig mot brutala terrorregimer.
Civilbefolkningen drabbas hårt av krigen i Ukraina och i Israel/Gaza. Stort stöd behövs. Samtidigt får vi inte svikta mot vårt stöd till Ukraina och Israel som också för våra krig mot brutala terrorregimer.

Israels försvarskrig mot terrororganisationen Hamas och dess finansiärer och Ukrainas försvarskrig mot terrorstaten Ryssland har många beröringspunkter.

Krönika 12 november 2023 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Viktigast och mest angeläget är att Israel och Ukraina också försvarar oss och våra möjligheter att  kunna leva under demokratiska och fredliga villkor. Vilka vi är, var vi hör hemma och var vi ska lägga vårt stöd behöver genomsyra hela den svenska offentligheten. 

Israel och Ukraina är inga "perfekta" länder. Ukraina är fattigt, korrumperat och är hårt plågat och präglat av djävulskt våld från såväl kommunister som nazister. Nazityskland hade tydligt siktet inställt på att Ukraina skulle bli ett ymnigt bosättarland för den germanska rasen. En betydande del av Förintelsens sex miljoner judiska mordoffer (850 000 - 900 000 människor) kan inräknas i Ukraina. Nazisterna krossades ju till slut och Sovjetkommunisterna tog över igen. Med kända resultat. 

Landet Israel är alltsedan starten 1948 omgivet av hot och konflikter. Krigsmakt och säkerhetstjänst har alltmer kommit att prägla Israel. Försöken till fred och samexistens i den konfliktfyllda terrängen har hittills alltid skjutits i sank av reaktionärer i Israel och av arabiska terrorister. De ukrainska och israeliska folken har fått betala ett högt pris för sin strävan att vara och att vilja vara en demokrati. Nu står de båda länderna återigen i frontlinjen mot diktatoriska krafter som förenas av sitt förakt för demokrati och liberala friheter.

Brutaliteten i de båda nu pågående krigen är ofattbar. Hamas och Ryssland förenas av likgiltigheten inför enskilda människors liv. De ryska förlusterna i människoliv är enorma. Enligt flera källor kan det handla om att så många som 150 000 ryska soldater har stupat under de dryga tjugo månader som det fullskaliga kriget pågått. Men Ryssland bara matar på med nya kroppar. Ryssland uppvisar samma likgiltighet inför den ukrainska civilbefolkningen. Hamas offrar utan skam Gazas arma palestinier som förvägras möjligheterna att fly undan Israels krigsmakt som fullt begripligt är ute efter att slå ut Hamas. Terrorgruppens hämningslösa mördande inne i Israel den 7 oktober är en annan sida av samma blodiga mynt.

Sverige och övriga Europa behöver uppgradera det militära och politiska stödet till Ukraina. Försvarskriget står och stampar. Det kan gå illa. Sverige och EU bör självfallet också sluta upp bakom Israels krig mot Hamas. Det är också våra krig. Samtidigt bör vi alla göra allt vad vi kan för att lindra nöden och lidandet hos civilbefolkningen i krigszonerna.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa