Islamisterna måste bekämpas om staten ska ha en chans

Ann Linde var tidigare utrikesminister i Magdalena Anderssons S-regering som avgick i och med valförlusten i september 2022.

Ann Linde har en lång och aktiv bakgrund inom Socialdemokraterna och har haft mängder med olika uppdrag i partiet och i regeringen. I en intervju med partitidningen Aktuellt i Politiken berättar hon varför "islamisterna måste bekämpas" om Palestina ska ha en chans att bli en stat som kan bli en del av en hygglig lösning.

Ann Linde har en lång och aktiv bakgrund inom Socialdemokraterna och har haft mängder med olika uppdrag i partiet och i regeringen. I en intervju med partitidningen Aktuellt i Politiken berättar hon varför "islamisterna måste bekämpas" om Palestina ska ha en chans att bli en stat som kan bli en del av en hygglig lösning.

Foto: Anna Tärnhuvud/SVD/TT

Krönika2024-01-10 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I den socialdemokratiska partitidningen Aktuellt i Politikens julnummer finns en längre intervju med Ann Linde. Sedan några veckor tillbaka arbetar hon nu bland annat tillsammans med den europeiska S-tankesmedjan Foundation for European Progressive Studies (FEPS). I Intervjun berättar hon att en av hennes första uppdrag för tankesmedjan var att delta i en resa till Israel och Palestina.

Hon talar rakt och öppet om saker och ting förhåller sig: "Om Palestina ska kunna bli en livskraftig stat så måste islamisterna bekämpas."

Ann Linde berättar om ett besök på den israeliska kibbutzen Beeri där ett hundratal människor mördades av Hamasanhängare som den 7 oktober "gick från hus till hus och ropade "judar, judar". De gick in i husen, mördade människor och våldtog både kvinnor och män."

"Hela det här fruktansvärda kriget började med terroristattacken. Det har nästan kommit i skymundan av bombningarna av Gaza (--) Samtidigt är det viktigt att ha klart för sig vad Hamas gjorde" säger Ann Linde i intervjun. 

Det är också viktigt att komma ihåg att Ann Linde hade saker och ting "klart för sig" långt före Hamas vidriga mordattack mot civila människor i Israel den 7 oktober 2023.

En lördagskväll i november 2019 satt jag själv i den stora publiken när "Limmud"; en stor mötesplats för judiskt lärande om allt mellan himmel och jord, arrangerades mitt i Stockholm. Under en timmes samtal som proffsigt leddes av journalisten och moderatorn Sharon Jåma fick Ann Linde chansen att tala direkt med kritiska medborgare. 

När regeringen Löfven 2014 erkände Palestina som en självständig stat reagerade Israel mycket starkt. (Vilket jag inte har några som helst problem med att förstå.) Den dåvarande utrikesministern Margot Wallström var inte välkommen till Israel. På Limmud 2019 fick Ann Linde frågan från en i publiken om "erkännandet haft någon betydelse i demokratisk mening?"

"Nej, det har det inte", sa Ann Linde. Hon sa att Hamas inrättade en "islamistisk diktatur" i Gaza efter valet som Hamas vann 2006. Och "sedan dess har det inte hållits några val."

Den som förespråkar en "tvåstatslösning" av konflikten Israel-Palestina behöver ju kunna se just "två stater" framför sig. Så där finns förstås ett slags logik. En än starkare logik finns dock i Ann Lindes raka konstaterade om att islamisterna i Hamas måste bekämpas om Palestina ska ha en chans. Det är kort sagt bra att Socialdemokraterna har Ann Linde.