Invandringspolitiken kommer att skärpas

Thomas Rolén är ordförande i den statliga migrationspolitiska kommittén; vars arbete nu har strandat. Fortsättning följer, skriver Anders Jonsson på dagens ledarsida.

Thomas Rolén är ordförande i den statliga migrationspolitiska kommittén; vars arbete nu har strandat. Fortsättning följer, skriver Anders Jonsson på dagens ledarsida.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Krönika2020-07-08 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fortsättning följer. Så kan man sammanfatta läget sedan migrationsförhandlingarna mellan Socialdemokraterna och Moderaterna strandade i måndags. 

Som jag skrev i måndags behöver Sverige en klar, tydlig och långsiktig migrationspolitik. För att nå dit bör de två partier som konkurrerar om statsministerposten komma överens. 
Därför var det olyckligt att förhandlingarna havererade och det för tillfället ser mörkt ut för en uppgörelse mellan de två statsbärande partierna. Att det blev så är märkligt med tanke på att Moderaterna och Ulf Kristersson i flera år talat om vikten av att komma överens med S om migrationen.


Båda sidor gör nu sitt bästa för att lägga skulden för haveriet på varandra. Socialdemokraterna sägs ha lagt sig platt för Miljöpartiet för att undvika en regeringskris. Moderaterna påstås ha fått kalla fötter när Sverigedemokraterna meddelade att de skulle ställa sig utanför en migrationsuppgörelse och lägga sitt eget förslag. 
Men ingen kan väl ha tänkt sig att SD skulle kunna kompromissa i sin hjärtefråga. Vad de andra partierna än kommer överens om är det inte tillräckligt för Jimmie Åkesson. Det kan inte ha kommit som en nyhet för någon.
Att S regerar ihop med MP försvårar givetvis en uppgörelse med M. Men det hade gått att lösa och de gröna kan rimligen inte tolerera någon annan statsminister än Stefan Löfven. 
Läget är alltså låst, men det betyder inte att det är kört. Politikerna är helt enkelt tvungna att komma fram med en ny migrationslag eftersom den nuvarande är tillfällig fram till nästa sommar.


Migrationskommittén kommer att lägga förslag till regeringen som på något sätt måste hantera frågan. Med tanke på det som diskuteras i kommittén ser det i alla händelser ut att bli en skärpt lagstiftning jämfört med den som gällde innan den tillfälliga lagstiftningen infördes.
Tidsbegränsade uppehållstillstånd föreslås bli huvudregel och permanenta uppehållstillstånd ska villkoras med språk-, samhällskunskap och försörjningskrav. Personer som fått avslag på sin asylansökan får vänta i tio år på att söka igen. De som ska utvisas ska övervakas.
Det borde inte vara omöjligt att till detta lägga någon sorts riktlinje för hur många som ska kunna söka asyl i Sverige.
Migrationskommitténs ordförande, juristen Thomas Rolén, lovar besked från partirepresentanterna om ja eller nej till de olika delförslagen. Det kan bli ett utmärkt underlag för regeringen. Vem vet, kanske kan S och M ändå så småningom skapa stabilitet i migrationsfrågan. Det vore inte en dag för tidigt.