Invandringsfrågan blixtbelyser partiets problem

Socialdemokraternas partners i invandringspolitiken - och delar av S - känner sig mer hemma bland plakaten än bland lagstiftande gränsvakter. Det är ett växande problem.

Socialdemokraternas partners i invandringspolitiken - och delar av S - känner sig mer hemma bland plakaten än bland lagstiftande gränsvakter. Det är ett växande problem.

Foto: TT

Krönika2021-06-23 15:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Riksdagen fattade på tisdagen 22 juni beslut om en ny utlänningslag. Den nya lagen ska ersätta den tillfälliga lag som riksdagen antog för fem år sedan då trycket från en flerårigt misskött invandringspolitik till slut blev för stort: Socialdemokraterna lyckades pressa sina regeringspartners miljöpartiet till verklighetsnära åtgärder. Den tillfälliga lagen slutar gälla den 20 juli och det har varit en utdragen strid mot klockan, V och C, ett motsträvigt miljöparti och egna interna opinioner för att få den nya lagen på plats i tid. Mot den bakgrunden har statsråden Morgan Johansson och Mikael Damberg gjort ett hästjobb för att få en trots allt hygglig lag på plats. Uppehållstillstånden är som regel tillfälliga; vilket är helt grundläggande för ett fungerande asylsystem. Skyddsbehoven är sällan permanenta och grundtanken med asylsystemet har aldrig varit bosättning utan att ge skydd åt en som till exempel flyr från en krigszon. Att vanemässigt ge permanenta uppehållstillstånd och att utan minsta motkrav dela ut svenska medborgarskap med därtill hörande respektive rättigheter; det är kort sagt en mycket dålig politik. I den nya lagen skärps också försörjningskraven för den invandrare som vill ta hit sina anhöriga. 

Miljöpartiet har villkorat sitt stöd för en mer vettig politik med att föra in ytterligare en laglig grund för att få stanna i Sverige. Grunden är flummigt mjuk i kanterna och tar sin utgångspunkt i att personens "anknytning" till Sverige ska bedömas. Rättstillämpningen får väl visa om det finns anledning att förändra lagen framöver. Allvarligare är att Socialdemokraterna har gett med sig i en viktig fråga som handlar om möjligheten att förhindra tvångsäktenskap. Kommittén med alla riksdagspartier som under förra året utredde den nya lagen föreslog att det ska vara möjligt att vägra uppehållstillstånd om någon av makarna eller samborna är under 21 år; istället för som nu 18 år. S, V, C och MP såg med en rösts övervikt till att åldersgränsen fortfarande är 18 år. S agerande i den frågan blixtbelyser partiets problem i den mycket väljartunga invandringspolitiken: Man har inga konservativa polare. V är nästan värre än MP och LO tycks inte bry sig trots att stora delar av medlemskåren traskat iväg till SD. Centern har för tillfället fastnat i att vara emot allt som SD är för. Och förnuftet inom S riskerar att urgröpas i takt med att vänsterfraktionen Reformisterna äter sig in i partiet. Kanske kan regeringskrisen ge Socialdemokraterna en chans att förändra spelplanen? Något behöver göras om det här ska gå vägen på sikt.