Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Intresset för vad vi får för pengarna stiger stadigt

På måndagen 29 april publicerade sig regeringens produktivitetskommission på DN Debatt under rubriken "113 förslag för ett rikare och effektivare Sverige."

Här sköts en ung man till döds i Norrköping för ett par veckor sedan. Polis och åklagare har ännu inte tagit någon för just detta mord. Men produktiviteten - räknat i häktade och dömda gärningsmän - har ökat påtagligt under det senaste året. Det  är vad Sverige  behöver.

Här sköts en ung man till döds i Norrköping för ett par veckor sedan. Polis och åklagare har ännu inte tagit någon för just detta mord. Men produktiviteten - räknat i häktade och dömda gärningsmän - har ökat påtagligt under det senaste året. Det är vad Sverige behöver.

Foto: Jenny Carlsson

Krönika2024-04-30 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det där med "113 förslag" har ju ett lätt magiskt skimmer i det utredningspolitiska Sverige. 9 mars 1993 fick den dåvarande regeringen Bildt en kort och kärnfull rapport på sitt bord från den så kallade "Lindbeckkommissionen" som innehöll just 113 förslag för hur Sverige på kort och lång sikt skulle ta itu med den ekonomiska krisen. Assar Lindbeck och hans kollegor hade på Carl Bildts uppdrag arbetat intensivt under tre månader med sina förslag. Det speciella och "magiska" med Lindbeckkommissionen var inte de 113 förslagen i sig. Utan att väldigt många av förslagen genomfördes och lade grund för en lång period av tillväxt och stabilitet för det svenska folket. 

1993 var krismedvetandet mycket stort. Ett par decennier av inflations- och devalveringsekonomi hade kraschat. Kronans reala värde hade halverats. Runt en miljon människor var, eller höll på att bli, arbetslösa. Banker, stora fastighetsbolag och bostadsrättsföreningar föll ihop som korthus. Socialdemokraterna vann riksdagsvalet 1994 i stor stil med ett valprogram som utlovade besparingar och neddragningar. Det tog några år. Steg för steg rätades problemen upp i Lindbeckskommissionens anda.

Dagens produktivitetskommission har säkert många kvaliteter. Och ett angeläget uppdrag. Produktiviteten i stats- och samhällsförvaltningen är verkligen inte på topp. Ett av Assar Lindbecks favoritämnen var behovet av långsiktighet och förutsägbarhet i politiken. Det blev bättre på den fronten under ett par decennier. Både Socialdemokraterna och de borgerliga skärpte till sig i den ekonomiska politiken. Men saker och ting rubbades när de två omogna riksdagspartierna Miljöpartiet och Sverigedemokraterna tog mera plats i politiken. Regeringarna mellan 2010 och 2022 har försummat produktiviteten i samhällsförvaltningen. Produktiviteten inom den organiserade kriminaliteten och inom de sociala och etniska utanförskapen har inte fått möta produktivt motstånd från samhällsförvaltningen. Produktiviteten i statens underhåll av infrastrukturen för transporter, energiförsörjning, invandring, sjukvård och arbetslinjen i stort har varit undermålig under lång tid. Men det känns som om vi närmar oss en vändpunkt. Intresset för produktivitet och bättre resultat växer på många håll och kanter. Leif Östlings fråga om vad "f-n får vi för pengarna" är ett något mer burdust uttryck för samma anda som produktivitetskommissionens 113 förslag utstrålar. Det kommer att bli bättre.