Inte så kul att bli övergiven av sådana orsaker

Det som förändras gradvis och sakta är ibland svårt att få syn på. Det nya uppfattas lätt som något som alltid har varit där.

Krönika 12 november 2021 05:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Susanna Gideonsson är ordförande i LO. Tidigare i veckan var hon gäst hos Anders Holmberg i SVT-programmet "30 minuter". Hon fick kämpa med några av de där gradvisa förändringarna som gått rakt in i LO och Socialdemokraterna. Susanna Gideonsson sitter i toppen av både LO och S; partiet som i slutet av förrförra seklet bildades av just arbetarna i LO. 

Enligt Anders Holmberg röstar 60 procent av LO: s medlemmar inte på Socialdemokraterna. Anders Holmberg frågade om det då är rimligt att LO är så hårt knutet till just Socialdemokraterna?

Susanna Gideonsson hade ytligt sett inga problem med att svara på frågan. Relationen till S beslutas av medlemmarna på de återkommande kongresserna i Landsorganisationen. "Fattar kongressen beslut om att inte bedriva fackligtpolitiskt samarbete med S så får ledningen förhålla sig till det", sa Gideonsson. Eftersom den enda partipolitik att tala om som bedrivs inom LO är socialdemokratisk så är kongresserna riskfria ur ett S-perspektiv. Partiet kommer inte att utmanas på kongresserna. Detta "ytliga" svar riskerar emellertid att krympa och förmörka de stora och gradvist smygande förändringarna i samhället som har gjort att en majoritet av arbetarna i LO inte röstar på Socialdemokraterna. Enligt tidningen Arbetet röstade 86 procent av LO: s medlemmar på S 1960. Enligt LO: s egen valanalys så röstade 62 procent av medlemmarna på S 2002. Nu är det alltså 40 procent. Det går så sakta nedåt kort sagt. Varför?

Jag kände ömhet och närhet till Susanna Gideonsson när hon försökte svara på varför arbetare i allt högre utsträckning attraheras av andra partier. Det finns förstås inte bara ett svar utan det är sammansatt och brokigt. En del av svaren är jobbiga: Folk har fått det bättre, folk är friare och tänker mer själv. Inte så kul att bli övergiven av sådana orsaker kan man tycka. Socialdemokraterna har hur som helst anpassat sig till ett mer fritt och självtänkande folk och vänt sig mer mot de grupperna i samhället. Vilket bidragit till S regeringsdominans samtidigt som det bidragit till sviktande arbetarstöd. För fortsatt S-regering efter 2022 krävs nära samarbete med det enda tillgängliga borgerliga partiet Centerpartiet och med Vänsterpartiet. Medan LO-medlemmarna är mer intresserade av SD och M. 29 november samlas LO till kongress. Det vore hälsosamt om några av de gradvis försvårade frågorna hittade in till ombuden.

 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Politik

Ådahl: C tar gärna finansministerposten

Ådahl: C tar gärna finansministerposten
Politik

S familjevecka ryker: Behöver satsa på annat

S familjevecka ryker: Behöver satsa på annat
Nato

Natomötet med Turkiet hålls i Finland

Natomötet med Turkiet hålls i Finland
Politik

Ingen får gå från M efter bidragsskandal

Ingen får gå från M efter bidragsskandal

Widar Andersson: Soffliggare kan avgöra valet i Finspång

Profilbild
Visa fler