Inre och yttre våld ställer höga krav på politikerna

I kväll klockan 20 00 den 8 maj sänder SVT Agenda en direktsänd partiledardebatt.

Camilla Kvartoft och Anders Holmberg leder kvällens partiledardebatt i SVT.

Camilla Kvartoft och Anders Holmberg leder kvällens partiledardebatt i SVT.

Foto: Widar Andersson/Skärmdump SVT

Krönika2022-05-08 17:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På grund av att Folkbladets papperstidning trycks tidigt på kvällen så hinner vi inte få med något från debatten i vår papperstidning. Däremot kommer en första kommentar och bedömning av den viktiga debatten strax efter klockan 22 00 i kväll på vår sajt folkbladet.se och i vår app. I debatten deltar  Magdalena Andersson (S), Nooshi Dadgostar (V), Märta Stenevi (MP), Annie Lööf (C), Johan Pehrson (L), Ebba Busch (KD), Jimmie Åkesson (SD) och Ulf Kristersson (M). Programledare: Anders Holmberg och Camilla Kvartoft. 

Det inrikespolitiska läget i Sverige är mycket jämnt inför valet den 11 september. Dagens debatt är verkligen superaktuell. Debatten inleder vår "Natovecka" då både Finland och Sverige kommer att meddela att man byter fot i Natofrågan. Debatten sker ett par veckor efter de brutala påskupploppen i flera svenska städer. Och debatten genomförs mitt i de hårda budgetdiskussionerna i riksdagen där inte minst pensionerna är en extra het potatis. Och det är debut för liberalernas Johan Pehrson i de här sammanhangen. Och idag anklagar centerns partiledare Annie Lööf sina forna allianskamrater i M, KD och L att blunda för "rasismen" när de vill regera med SD.

Kort sagt spännande och dramatiskt. Våldet hotar Sverige inifrån och från öst. (Blandat med en del stickspår i politiken förstås.) Politik har inte på mycket länge varit så mycket på riktigt som vad den är nu. Förmår partiledarna att leva upp till allvaret och ansvaret? Läs omdömet här i Folkbladet runt klockan 22 i kväll!