Inget är just nu viktigare för barnen och för Sverige

Rektor Damian Brunker tog tidigare i veckan mig med på en rundvandring i sin skola i Fröslunda i Eskilstuna. Fröslunda är en så kallad "utsatt stadsdel".

Här ser vi Damian Brunker (till vänster i bild) när han 2020 tillträdde som rektor på Fröslundaskolan i Eskilstuna. Bredvid honom står kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) som hälsade Damian Brunker välkommen.

Här ser vi Damian Brunker (till vänster i bild) när han 2020 tillträdde som rektor på Fröslundaskolan i Eskilstuna. Bredvid honom står kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) som hälsade Damian Brunker välkommen.

Foto: Lars Skärlund

Krönika2023-05-26 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Här bor så gott som bara invandrare från länder utanför Europa. Arbetslösheten är stor och de kriminella är många. Eskilstuna är hårt drabbat av skjutvapenvåld. Några meter från skolbyggnaden visade Damian Brunker mig en minnesplats där en gängkriminell pojke sköts ihjäl för några veckor sedan. Någon kilometer bort finns en liknande minnesplats vid Rekarnegymnasiet där en elev på skolan nyligen mördades.

Fröslundaskolan är en del av Internationella Engelska Skolan (IES) och är en av Sveriges största grundskolor. Här går nästan 1200 elever från förskoleklass och upp till nian. Sedan några år tillbaka har IES förlagt all sin verksamhet i Eskilstuna till Fröslunda. Etableringen har skett i nära samarbete med kommunen.

De socialdemokratiska kommunalråden i Eskilstuna Jimmy Jansson och Josefine Helleday är inga friskoleentusiaster. När vi talades vid för några dagar sedan betonade de hur som helst att IES är "bra på det som de gör" och då är det ju bäst för Eskilstunaborna att de tar sig an den svåra uppgiften att skapa en bra och trygg skola i Fröslunda.

Det som IES "gör" är ett slags mix av traditionell svensk skola och brittisk artig, akademisk tävlingslust. Ordning, studiero och höga förväntningar präglar skoldagarna. Skolans ledning och lärare är grundliga och strukturella. Damian Brunker medger utan omsvep att rektorskapet i Fröslunda kräver mycket stora doser av det som skolgrundaren Barbara Bergström kallar för "tuff kärlek."  Han berättar om många "sårbara barn som har sett alldeles för mycket" och om de kriminella gängen som bokstavligen "har hand om gatan" utanför skolan.

Damian är irländare, uppväxt i Manchester och bor sedan länge med sin svenska hustru och deras barn strax utanför Eskilstuna. Han har arbetat på IES skolor i staden men har också under ett decennium tjänstgjort som utbildningschef för hela skolkoncernen. Han längtade ut till rektorsgolvet igen. Och nu är han här.

Ungefär hälften av lärarna och väldigt få av eleverna på Fröslundaskolan har svensk bakgrund. När jag och Damian gick runt på skolan var det lunchrast. Vi var omgivna av elever och lärare som talade svenska och engelska. Stämningen var avspänd och respektfull.

De flesta av barnen på Fröslundaskolan kommer att leva sina liv i Sverige. Genom Damian Brunkers och hans lärares professionellt hängivna arbetsinsatser ökar barnens chanser att leva sina liv i innanförskap istället för i utanförskap. Inget är just nu större och viktigare för barnen och Sverige.