Kurvorna vänder så sakta uppåt igen–Dags att kavla upp ärmarna

Nyligen hade jag förmånen att lyssna på Peter Santesson som är grundare och vd på analysföretaget Infostat.

Nina Solomin är författare och journalist. Hon har bland annat arbetat på Sveriges Radio, Tidskrifterna VI och Fokus och på UNT som kulturchef. I dagarna tillträder hon som ny chefredaktör på tidskriften Axess Magasin.

Nina Solomin är författare och journalist. Hon har bland annat arbetat på Sveriges Radio, Tidskrifterna VI och Fokus och på UNT som kulturchef. I dagarna tillträder hon som ny chefredaktör på tidskriften Axess Magasin.

Foto: Privat

Krönika2024-08-19 04:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Han har i olika uppdrag och roller under årens lopp vid flera tillfällen tagit fram och analyserat data där det framgår om folk anser att samhällsutvecklingen i huvudsak går åt rätt håll eller om det i allt väsentligt går åt fel håll?

Under det senaste decenniet har det kort sagt sett mörkt ut. Det sammanlagda resultatet har under lång tid hamnat under nollstrecket; långt fler har haft en negativ är en positiv syn på samhällsutvecklingen. Och det ska sägas direkt; synen på det svenska samhällets utveckling, på samhällsekonomin, på lag och ordning och på hur pass väl regeringen sköter sitt arbete ligger kvar under nollstrecket i Peter Santessons och Infostats senaste analys av det svenska stämningsläget. Men kurvorna rör sig uppåt. Den uppåtgående trenden är särskilt tydlig när det gäller samhällsekonomin, den egna ekonomin och lag och ordning. Fler anser att regeringen gör ett bra arbete och det stora gapet i förtroendesiffrorna för statsministern Ulf Kristersson och oppositionsledaren Magdalena Andersson börjat tightas till. 

Synen på regeringens förtjänster speglar förstås till stor del de svarandes partisympatier. Men inte bara det. Sedan ett par år tillbaka har tidningen Kvartal ett samarbete med Demoskop där man under vinjetten "Sverige svarar" redovisar hur vi som bor här tycker att det går med vårt Sverige. Även Kvartal/Demoskop ser vissa ljuspunkter i mörkret. Den värsta pessimismen "peakade" 2023, enligt Kvartals vetenskapsredaktör Henrik Höjer. Karin Nelsson från Demoskop förklarar i Kvartal (15 augusti) att synen på Sverige är nära besläktad med synen på politikens förmåga att lösa de samhällsproblem väljarna upplever.

Vilket är mycket hoppfullt för alla partier. Och glädjande för samhället i stort. 

Peter Santesson på Infostat pekade i sitt föredrag på att allt inte handlar om förväntningspsykologi och/eller om partisympatier. Det finns vissa sakliga skäl (inflation, räntor och skjutningar rör sig nedåt) för att se lite ljusare på delar av samhällstillvaron. För den sakens skull försvinner ju inte krig, terrorhot, dålig tillväxt och annat elände från våra verkligheter. Men tron på att det går är viktig. Som den tillträdande chefredaktören i Axess Nina Solomin skriver i Axess sommarnummer (5 juni 2024) "Sverige har gjort resan från trångboddhet, segregation och social utsatthet förr. Det är dags att kavla upp ärmarna och göra det igen."