LO-ekonomen Torbjörn Hållö skriver i ett färskt och mycket intressant PM som jag tagit del av att "arbetslösheten allt mer har kommit att domineras av utrikes födda är en spegelbild av att Sverige under stora delar av 2000-talet har bedrivit en liberal invandringspolitik, där många av migranterna har haft lågt humankapital. Andelen inskrivna arbetslösa på Arbetsförmedlingen som är födda utomlands uppgick till närmare 60 procent."
Nu - några månader in i Coronakrisens arbetslöshetsdrivande spiral - håller arbetslösheten i Sverige på att "normaliseras," skriver Hållö. Vilket betyder att en växande andel av de arbetslösa "i ökad utsträckning nu speglar de löntagare som finns på arbetsmarknaden", visar Hållö i sitt PM.
Den tidigare tudelningen var ett allvarligt problem i sig. Problemet bäddades emellertid in i en i övrigt mycket gynnsam arbetsmarknad där den som hade tillräckliga färdigheter inte hade något större problem att skaffa sig ett bra arbete. Torbjörn Hållö visar med klara siffror och rediga analyser att detta kan vara på väg att förändras: "Antalet arbetslösa som var födda utomlands ökade med 30 235 personer under perioden april 2019 till april 2020. Men samtidigt steg antalet inrikes födda arbetslösa med 51 057. Därmed sjönk den totala andelen arbetslösa som var födda utomlands från 58 till 54 procent."
Samtidigt som arbetslösheten fortsätter att öka är 450 000 löntagare just nu korttidspermitterade. Totalt 900 000 människor är antingen arbetslösa eller korttidspermitterade. Det behöver knappt sägas att läget är mycket allvarligt.
LO-ekonomen Torbjörn Hållö pekar på behovet av skilda strategier för att nå fram till olika grupper av de arbetslösa/permitterade. Han har tre huvudlinjer:
1. De tudelades problem med bristande färdigheter kvarstår och behöver åtgärdas betydligt mer kraftfullt än tidigare. 2. Under ytan på Coronakrisen döljer sig omfattande strukturrationaliseringar; jobb och yrken är på väg bort. En kraftig utbyggnad av antalet utbildningsplatser i framtidsinriktade LO-yrken behöver snabbt bli verklighet. 3. Stora insatser behövs för att hålla de korttidspermitterade kvar i arbetskraften. En effektiv arbetsförmedling och riktade kompetensinsatser i de permitterades yrkesroller är klok politik i det läge som råder.
Tudelningen var illa nog. Men läget nu är betydligt värre. Inte minst för de tudelade.