Ibland handlar politik om vem man vill se i ögonen

I lördags, på Förintelsens minnesdag, deltog jag i en manifestation mot antisemitism och judehat.

Folkbladets Widar Andersson var en av talarna på manifestationen mot antisemitism som hölls på Norrmalmstorg i Stockholm lördagen den 27 januari.

Folkbladets Widar Andersson var en av talarna på manifestationen mot antisemitism som hölls på Norrmalmstorg i Stockholm lördagen den 27 januari.

Foto: Philip Falkenberg

Krönika2024-01-28 15:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mötet hölls på Norrmalmstorg i Stockholm. När jag steg ut på scenen för att hålla ett kort tal såg jag ut över ett stort hav av människor som fyllde torget med allvar, glädje, sorg och beslutsamhet. 

Det var en ära att visa solidaritet med judiska människors rätt och frihet att leva i Sverige utan antisemitiska övergrepp och hatbrott.

På andra sidan Hamngatan vid Norrmalmstorg stod fyra nazister. Polis och säkerhetspolis har god koll på den högerextrema/nazistiska miljön. Självklart är de antisemitiska utbrotten från nazister våldsamt obehagliga för de som utsätts. Förintelsens våldskapital finns där i åminne.  De ska självfallet lagföras hårt och hållas kort. Vilket också görs. Enligt uppgifter från folk som vet så består den nazistiska spillran i Sverige i huvudsak av kriminella och förvirrade män som återkommande döms för allsköns brottslighet. 

I mitt korta tal på Norrmalmstorg uppmanade jag till civilkurage att säga stopp och att stå i vägen för alla uttryck för antisemitism; oavsett varifrån den kommer. Från barn eller vuxna. Från professorer eller präster. Från universitet eller fabriker. Från radiopratare eller sångerskor. Från ursvenskar eller invandrare. Från höger eller vänster. Det är vårt civilkurage/brist på civilkurage som avgör vad Sverige är och vad Sverige blir. 

Hamas terrorattack och massmord mot judiska människor i Israel den 7 oktober 2023 fick den invandrade antisemitismen att koka i vissa svenska stadsdelar. Fruktansvärda scener utspelades. I SvD (28 januari) intervjuas S partisekreterare Tobias Baudin om S riksdagsledamot Jamal El-Haj som sagt i DN (26 januari) att han inte kunnat "se sina palestinska vänner i ögonen om han hade stannat hemma" från den konferens med koppling till Hamas som hölls i Malmö fyra månader före terrordådet i höstas. Socialdemokraterna rekommenderade honom att inte gå på konferensen. Man han gick ändå. 

Det är ett lärorikt dilemma. Som politiker måste man ibland välja vem man vill "se i ögonen". I det här fallet stod valet mellan Hamas eller Socialdemokraternas ögon. Jamal El-Haj gjorde sitt val. Det får konsekvenser. Partisekreteraren Baudin säger till SvD att han "har ingen förståelse för hans (El-Hajs) argument." Klokt talat av Tobias Baudin. Terrororganisationen Hamas våldskapital är färskt och ohyggligt blodigt. Vilket gör de antisemitiska utbrotten i Sverige än allvarligare. Nu är hög tid för S att visa tydligt civilkurage.