Läget är enligt talmannen lika "oklart" efter som före de samrådssamtal han haft med varje partiledare under dagen. Den regeringsbildning som nu inleds sker mot en erfarenhetsfond av 134 dagar som i januari 2019 ledde fram till ett statsministerval som möjliggjordes av en "Januariavtal" mellan fyra partier. Regeringsunderlagets femte parti (Vänsterpartiet) pekades ut som ett "ytterkantsparti" som skulle hållas borta från allt politiskt inflytande. V i växelsamverkan med SD fällde nyss regeringen.
Ewa Stenberg pekar på grunden för alla problem: "Politiken har ändrats i grunden sedan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen - och smärtorna hos de andra partierna verkar aldrig gå över." (DN 29/6)
Inte mycket talar för att talmannen ska lyckas få till något särskilt smärtlindrande nu heller. Men det kommer i vart fall inte ta lika lång tid som förra gången. Övning ger som bekant färdighet.
"Utan att mina tidsgränser är helt huggna i sten så är min ambition att vi i slutet av juli månad i år ska veta om en statsminister har vaskats fram eller om det blir ett extraval här på senhösten", sa Andreas Norlén. Talmannen har beslutat att ge moderatledaren Ulf Kristersson uppdraget att fram till på fredag 2 juli sondera om han bedömer att han kan få ihop tillräckligt antal röster för att kunna tolereras som statsminister av riksdagen. 2018 hade Ulf Kristersson 14 dagar på sig för ett liknande uppdrag. 2021 får han tre dagar.
Då den 14 november 2018 fick Kristersson 195 nejröster mot sig i voteringen. Han kommer göra bättre ifrån sig i år. Liberalerna har lämnat Löfven och gått tillbaka till Kristersson. Men det räcker inte. Riksdagen har två "vildar" som lämnat V och L. Det är osäkert hur de - och några andra ledamöter - kommer att rösta. Därför kommer sannolikt riksdagen att rösta om Ulf Kristersson redan nästa vecka.
"Min plan är att ha (om det behövs) en omröstning i veckan under juli", sa talmannen. Misslyckas fyra omröstningar så blir det automatiskt ett extraval; ungefär när det börjar lacka mot jul. Fast Löfven lär nog ta hem spelet; kanske i den fjärde och sista omgången. Men osvuret är bäst. För att låna ord av Karin Boye. Ibland gör det extra ont när knoppar ska brista.