Byggnadsfackets ordförande Johan Lindholm kommer att väljas till ny ordförande för LO under lördagseftermiddagen. Hans tillträde har föregåtts av ovanlig dramatik. LO: s kongress pågår just nu i Stockholm. I torsdagskväll, dagen före kongressen öppnades, hoppade plötsligt valberedningens förslag till ny ordförande efter den avgående Susanna Gideonsson, av från sin nominering. Pim van Dorpel som är vice ordförande i restaurangfacket har angett att "privata skäl" ligger bakom hans avhopp.
Johan Lindholm kan visa sig vara ett mycket bra val för LO. På torsdagen den 16 maj, samma dag som kandidaten Pim van Dorpel hoppade av, publicerade Byggnads en krönika av Lindholm. Där markerade han återigen sin kloka inställning till hur samtal i politiken kan föras: "Jag tycker att (--) det politiska samtalet i Sverige blir alltmer populistiskt, med enkla lösningar och hårda ord mot de som har en avvikande uppfattning. En farlig utveckling."
Johan Lindholm är en tydlig arbetare. Arbetet och arbetare behöver uppvärderas i det svenska samhället. Lindholm har vid flera tillfällen stått upp för arbetets värde på ett tydligt sätt. Efter valet 2022 slog han utan några åthävor fast att han som ordförande för byggnadsarbetare självfallet behöver prata med alla som påverkar villkoren för hans medlemmar och att det gäller även om det är en SD-politiker som är ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott. Lindholm är även en tydlig aktör i kampen mot arbetslivskriminaliteten som inte minst plågar svensk byggindustri. Han har utan tvekan stått upp för den genomförda höjningen av minimilöner för arbetskraftsinvandrare.
Johan Lindholm kan också visa sig vara mycket positiv för Socialdemokraterna. Under flera år har S, i sin iver att fjärma sig från SD som lockar många arbetare från LO, även indirekt fjärmat sig från LO. Detta är en farlig och strukturell försvagning för Socialdemokraterna. Med Johan Lindholm vid rodret kan kanske den trenden mattas av.
I sin krönika i Byggnads öppnar också Johan Lindholm upp för ett facklig-politiskt samarbete när det gäller arbetstidsförkortning. Där kan S och LO och arbetarna finna varandra igen.
Hur som helst. Johan Lindholm kan rycka upp LO från den lite flumvänstriga hållning som funnits runt LO: s förvaltning och han kan bli en bra injektion för nytänkande och pragmatism inom S. Framförallt har han chansen att bli en tydlig arbetarledare som utan prut står upp för arbetets värde, för ordning och reda och för sunda samtalsformer.