I ett antirasistiskt sken växer rasismen till sig

Andreas Johansson Heinö är statsvetare och förläggare på den liberala tankesmedjan Timbro. Han är i mina ögon en av Sveriges mest intressanta och skarpaste intellektuella personer.

Malmö söndag kväll för en vecka sedan. Ett stort antal Malmöbor firar terrorganisationens Hamas mord på hundratals, kanske tusentals, människor i Israel. Här öppnar sig en avgrund mitt i Sverige. Öppet judehat och rasism på gatorna. En skammens dag.

Malmö söndag kväll för en vecka sedan. Ett stort antal Malmöbor firar terrorganisationens Hamas mord på hundratals, kanske tusentals, människor i Israel. Här öppnar sig en avgrund mitt i Sverige. Öppet judehat och rasism på gatorna. En skammens dag.

Foto: TT

Krönika2023-10-15 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I ett nyhetsbrev någon dag efter Hamas terrorattack mot civilbefolkningen i Israel formulerade han hur det vidriga massmordet på barn, ungdomar, kvinnor och män fått fasader att rämna och avgrunder att öppna sig även här i Sverige. Jag tar mig friheten att återge ett längre stycke från Andreas Johansson Heinös brev:

"De senaste dagarna har groteska manifestationer till stöd för Hamas ägt rum i flera svenska städer. Språkbruket är vulgärt, våldet relativiseras inte, det hyllas förbehållslöst. Precis som hos den gamla vänsterintelligentian handlar det även här om människor som är marinerade i en svartvit världsbild där roten till all ondska alltid återfinns i USA, i Israel, hos judarna. Inget straff är för dem tillräckligt hårt för den grupp som åsamkat världen så mycket skada. Ingen terrorhandling är så bestialisk att den inte kan ursäktas med hänvisning till det förtryckta folkets kamp för rättvisa. Härigenom blottläggs den värderingsmässiga avgrund som splittrar det nya Sverige. Det offentliga samhällets alltjämt starka antirasistiska norm frontalkrockar med minoritetsgrupper där antisemitismen (och annan rasism) är en självklar utgångspunkt."

Det är ett allvarligt läge för Sverige och för det etablerade politiska ledarskapet; framförallt i form av de tre stora partierna Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna. De två vänsterpartierna V och MP har redan dragits djupt ner i avgrunden. Oförmågan att se och förstå antisemitismen och rasismen hos de stora invandrargrupperna från Mellanöstern gör att dessa båda partier kan ställa till med mycket fortsatt och fördjupat elände om Socialdemokraterna öppnar för att regera tillsammans med dessa partier; om och när ett regeringsskifte av det slaget kan bli aktuellt. 

Den svenska demokratin behöver tillägna sig en stark och tydlig moral i frågor om rasism, antisemitism och andra former av institutionellt hat mot olika befolkningsgrupper. Sveriges befolkning är redan idag - och utvecklingen fortsätter i tangentens riktning - mycket sammansatt och socialt komplicerad. Om de stora partierna lockas att tona ned problemen i breda invandrargrupper så kan Sverige gradvis komma att brutaliseras än mer. Under den enögda antirasismens regim kan rasismen komma att framträda alltmer öppet i vårt samhälle. Nu har avgrunden visat sig. Låt oss fånga tillfället i flykten och se till att tillsammans markera vad som gäller i Sverige.