I den här myllan kan det lätt växa fram sjuka tankar

Möjligheten att ägna sig åt så kallad civil olydnad är en viktig demokratisk säkerhetsventil.

Här en bild från en demonstration utanför riksdagen 2022. Budskapet på banderollen är att "de som styr kommer inte att rädda dig."

Här en bild från en demonstration utanför riksdagen 2022. Budskapet på banderollen är att "de som styr kommer inte att rädda dig."

Foto: TT

Krönika2023-05-30 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är fritt fram att inom vissa ramar uttrycka sitt missnöje över sakernas och lagarnas tillstånd genom att visa olydnad, demonstrera, ropa okvädningsord och/eller motsätta sig uppmaningar och beslut från ordningsmakten. Civil olydnad har också ett pris; den som ägnar sig åt att bryta mot lagar för att få ökad uppmärksamhet för sina uppfattningar om det och detta får och ska vara beredd att ta sitt straff. Det är denna ömsesidighet som gör den civila olydnaden acceptabel i en demokrati. 

Nyligen hölls en rättegång i Solna tingsrätt där medlemmar i organisationen Extinction Rebellion åtalas för olaga intrång på den statliga myndigheten Skolverkets kontor i Solna. Gruppen som gjorde intrånget bestod av flera lärare och en, kanske fler skolpsykologer. I organisationens pressmeddelande om intrånget på myndigheten säger Anna Casey som är lärare i Kristianstad att "Klimatförnekandet är frekvent. Detta samtidigt som klimatrelaterade katastrofer snabbt ökar och tiden är knapp. Vi kräver därför att Skolverket omgående påbörjar ett klimatlyft för svenska skolan så att barn och unga får vetenskapligt underbyggd information om läget." 

En annan som var med vid intrånget är Jenny Thorold som är skolpsykolog från Falun. I pressmeddelandet från Extinction Rebellion säger hon: "Vi vuxna sviker barn och unga, inte bara genom otillräckligt agerande gällande klimathotet, utan även genom att lämna dem ensamma med sin oro."

Sådana uppfattningar som Casey och Thorold framför kan man givetvis ha om man vill. Men att utifrån dessa åsikter och tankar anse sig ha rätt att olagligt tränga in på en myndighet är givetvis något helt annat. Under rättegången i Solna tingsrätt förklarade sig alla åtta åtalade lärare och psykologer vara oskyldiga till brott. De hänvisade till en egenkonstruerad "nödvärnsrätt" för klimatet och satte sig därmed över lagarna. Att lärare och skolpsykologer ägnar sig åt sådant är givetvis högst problematiskt. 

Respektabel civil olydnad bygger som sagt - utöver att vara fredlig - på att de som utför aktioner av olika slag inser och erkänner att de bryter mot lagar och bestämmelser. Extinction Rebellion har en annan modell. De kräver att ett slags "medborgarråd" ska ta över klimatbeslutandet i samhället. Det är i den här sortens radikaliserande mylla som sjuka tankar kan växa till hos knepiga personer. Den som anser sig ha en egen "nödvärnsrätt" som står över lagarna och "idioterna i politiken" kan anse sig ha rätt att göra vad som helst. Jag hoppas att skolarbetsgivare och Säpo har koll.